Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά διπλάσια χρήματα για τα ορυκτά καύσιμα από ό,τι για ΑΠΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά διπλάσια χρήματα για τα ορυκτά καύσιμα από ό,τι για ΑΠΕ
Δευτέρα, 11/09/2017 - 15:10

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Το 46% των 6,13 δισεκατομμυρίων λιρών που το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε για έργα ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες από το 2010 έως το 2014 πήγε σε έργα φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης για λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Καθολική Φιλανθρωπία Διεθνούς Ανάπτυξης» (CAFOD).

Την ίδια περίοδο, μόνο το 22% της χρηματοδότησης για ενέργεια σε φτωχότερα κράτη ήταν για έργα ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ το 29% πήγε σε επενδύσεις που χρησιμοποίησαν τόσο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και ορυκτά καύσιμα ή για τις οποίες δεν μπορούσαν να εντοπιστούν οι πηγές ενέργειας.

Συνολικά, περίπου 2,85 δισεκατομμύρια λίρες πήγαν στα ορυκτά καύσιμα, υπερδιπλάσιο ποσό από το 1,35 δις που κατέληξε σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος και να μεταβούμε γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Σάρα Γουάικς, επικεφαλής αναλυτής για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια της CAFOD.

«Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να δείχνει μια τεράστια πολιτική ασυνέπεια, χάνοντας την ευκαιρία για την προώθηση μεγαλύτερων επενδύσεων στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν έχει νόημα να πηγαίνει ακόμα δημόσιο χρήμα σε ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για χρήματα βοήθειας, δάνεια είτε για τη στήριξη βρετανικών εταιρειών που λειτουργούν στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

«Θα θέλαμε σαφήνεια από την κυβέρνηση των Συντηρητικών για το πώς σκοπεύει να κάνει τα ενεργειακά της έξοδα συμβατά με τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διευκόλυνση της πρόσβασης φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου σε σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες», κατέληξε η Γουάικς.


Πηγή