«Η Ε.Ε. θέλει να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη, αν χρειαστεί, να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο -και για να βοηθήσει τους Γερμανούς. Η γερμανική κυβέρνηση βέβαια δεν παίρνει την αλληλεγγύη πάντα τόσο σοβαρά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Το Spiegel αναφέρεται στις αντιδράσεις χωρών-μελών της Ε.Ε. στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξοικονόμηση, υποχρεωτική αν χρειαστεί, του φυσικού αερίου, ιδίως, δε, στις δηλώσεις της Αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης, Teresa Ribera, που υπογράμμισε ότι η Ισπανία δεν ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, οι δηλώσεις της Ισπανίδας πολιτικού δεν είναι τυχαίες, απευθύνονται στη Γερμανία και αποτελούν υπαινιγμό που παραπέμπει στα σχόλια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε βάρος των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όταν η Bild, μάλιστα, έγραφε ότι οι «χρεοκοπημένοι Έλληνες» πρέπει να πουλήσουν τα νησιά τους. Εκείνη την περίοδο για τις χώρες της Μεσογείου είχε δημιουργηθεί το ακρωνύμιο PIGS και κατηγορούνταν ότι ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους, για αυτό και θα έπρεπε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπενθυμίζει το Spiegel.
Η αντίδραση της Ισπανίας δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τα σχέδια της Κομισιόν, από τα οποία η Γερμανία θα επωφεληθεί τα μέγιστα, μια και λίγες μόνο χώρες είναι τόσο εξαρτημένες όσο αυτή από το ρωσικό φυσικό αέριο. Για αυτό και στο Βερολίνο υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Robert Habeck, να δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε τέτοιες περιόδους είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Ωστόσο, όπως σχολιάζει η ανάλυση του Spiegel, η Γερμανία δεν παίρνει η ίδια πολύ στα σοβαρά την αλληλεγγύη, μια και τους τελευταίους μήνες αγοράζει στις διεθνείς αγορές όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο, ωθώντας έτσι στα ύψη τις τιμές, ενώ η πρόταση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, που έχουν διατυπώσει ορισμένα κράτη-μέλη, ναυάγησε εξαιτίας κυρίως της αντίθεσης της Γερμανίας. Ενεργειακοί όμιλοι όπως η εταιρεία RWE και μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας στον βιομηχανικό κλάδο φοβούνται ότι η Ε.Ε. μπορεί να τους διαθέσει πολύ μικρή ποσότητα αερίου. Επιπλέον, το αίτημα χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία να λάβει μέτρα η Ε.Ε. κατά των υψηλών τιμών στην ενέργεια, επίσης απορρίφθηκε από τον Καγκελάριο Olaf Scholz στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι και η στάση της Γερμανίας έναντι της πυρηνικής ενέργειας έχει ενοχλήσει πολλούς εταίρους, όπως τη Γαλλία, ενώ, όπως σχολιάζεται, η εντύπωση ότι η Γερμανία ζητά περισσότερη αλληλεγγύη από όση είναι η ίδια πρόθυμη να επιδείξει, αφορά και άλλους τομείς πέραν της ενέργειας. Για παράδειγμα, ως προς τη λεγόμενη «κυκλική ανταλλαγή» (Ringtausch), η Γερμανία έχει δεσμευτεί έναντι της Πολωνίας και της Τσεχίας να τις προμηθεύσει με γερμανικά τεθωρακισμένα σε αντικατάσταση όσων έχουν παραδώσει από τα δικά τους αποθέματα στην Ουκρανία, ωστόσο οι δύο χώρες μάταια περιμένουν τη γερμανική προμήθεια.
Για αυτό και η έκκληση του Υπουργού Habeck δεν κάνει καμία ιδιαίτερη εντύπωση, όχι μόνο στην Ισπανία, καθώς μέλη της πολωνικής κυβέρνησης είχαν καταστήσει σαφές ήδη πριν την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν ότι δεν βλέπουν γιατί θα πρέπει να βοηθήσουν τους Γερμανούς, οι οποίοι παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις επί δεκαετίες βασίζονταν στο ρωσικό αέριο. Ομοίως και η Πορτογαλία απέρριψε την πρόταση, τονίζοντας μάλιστα ότι η ίδια δεν προμηθεύεται αέριο από τη Ρωσία.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επίσης κρίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στον χειμώνα με προαιρετικά μέτρα, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε στο Spiegel ότι «δεν χρειαζόμαστε δεσμευτικό μηχανισμό». Μόνο σε απολύτως έκτακτη ανάγκη προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να αναγκάσει τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία στο φυσικό αέριο, ίσως και επειδή επίκεινται βουλευτικές εκλογές, σχολιάζει το άρθρο.
«220 έως 300 ευρώ περισσότερα ετησίως: Ο Scholz ανακοινώνει την εισφορά των πελατών φυσικού αερίου -αλλά και ελαφρύνσεις»
Ο Γερμανός Καγκελάριος διέκοψε τις διακοπές του στη Βαυαρία, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για το πακέτο διάσωσης του ενεργειακού ομίλου Uniper, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. «Η επιχείρηση Uniper είναι εξαιρετικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», ήταν το επιχείρημα του Καγκελαρίου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ολίγου σχετικά με τη συμμετοχή του κράτους με ποσοστό 30% στην επιχείρηση. Επιπλέον, το δάνειο που χορηγείται από την τράπεζα ΚfW στη Uniper θα αυξηθεί από δύο σε εννέα δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την 1η Οκτωβρίου θα εισαχθεί ένας γενικός μηχανισμός για τη μετακύλιση του 90% του κόστους προμήθειας ενέργειας από τους εισαγωγείς που αντικαθιστούν τη ρωσική ενέργεια με ενέργεια από άλλους προμηθευτές. Ο όμιλος Uniper έχει αποκλειστικά εταιρικούς πελάτες, θα μπορούσε όμως σε ένα επόμενο βήμα να μετακυλίσει την αύξηση του κόστους. Αυτό, σύμφωνα με τον Καγκελάριο Scholz, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους πολίτες, πιθανόν και κατά 200 με 300 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια. Κανείς όμως δεν θα μείνει μόνος του, ούτε οι οικογένειες ούτε οι επιχειρήσεις, τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Scholz.
Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι το κράτος είναι έτοιμο να παρέμβει περισσότερο, εφόσον οι απώλειες που υφίστανται οι ενεργειακοί όμιλοι από την προμήθεια ενέργειας σε αντικατάσταση της ρωσικής, και οι οποίες δεν μπορούν να ισοσκελιστούν από τα κέρδη από άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης, ξεπεράσουν τα 7 δις. ευρώ.