Μπροστά σε ένα αδιέξοδο βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας με δεδομένο ότι δεν απέχουν πολύ μακριά οι απειλές της Ρωσίας για πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου να γίνουν πραγματικότητα. Μιλώντας στη Βουλή στις 29 Ιουλίου ο Διευθυντής Διαχείρισης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ Νίκος Κατσής ανέφερε πως το συνολικό έλλειμμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι της τάξεως των 50 τεραβατωρών, εκ των οποίων όμως οι 24 αφορούν την Βουλγαρία. Μάλιστα σημείωσε πως το έλλειμμα θα μπορούσε να περιοριστεί σε 6 τεραβατώρες εάν αυξηθούν τα φορτία LNG, εάν λειτουργήσουν συγκεκριμένες μονάδες με ντίζελ αντί φυσικού αερίου και γίνει μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.
Την ίδια ώρα σε ότι αφορά την λιγνιτική παραγωγή γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί σε κάποια επίπεδα με ημίμετρα όμως, με τους εργαζόμενους να θεωρούν αναγκαιότητα τις προσλήψεις προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ποσότητες λιγνίτη που είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν τους 1 εκατ. τόνους και με το ισοζύγιο καύσης και εξόρυξης λιγνίτη να παραμένει αρνητικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 ορυχεία σε λειτουργία στη Δυτική Μακεδονία και ένα στη Μεγαλόπολη, ενώ μόνο μια εργολαβία έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, το τελευταίο διάστημα.
Υπό το πλαίσιο αυτό παραμένει άγνωστο εάν οι λιγνιτικές μονάδες οι οποίες είναι 7 στον αριθμό μπορούν να στηρίξουν το ενεργειακό σύστημα και να καλύψουν την επάρκεια ισχύος. Η λιγνιτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3% που αυτό οφείλεται στο γεγονός πως λειτούργησαν ακόμη περισσότερο οι υφιστάμενες μονάδες. Αναμένεται επίσης η Πτολεμαΐδα 5 η οποία θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία εντός Σεπτεμβρίου. Για να μπει σε εμπορική λειτουργία θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 μήνες ακόμα ωστόσο θα μπορεί να συνεισφέρει στο ενεργειακό σύστημα.