Την ώρα που η ενεργειακή κρίση κορυφώνεται και ενοψει του δύσκολου χειμώνα η Ευρώπη παραμένει διχασμένη και αναποφάσιστη για την επιβολή ανώτατης τιμής στο αέριο.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια» δηλώνει ο πρωθυπουργός με άρθρο του στο Bloomberg, ενώ η Ελλάδα θα καταθέσει στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν, την ώρα που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι` αυτό που πρόκειται να συμβεί τον χειμώνα.
Η ελληνική πρόταση που πλέον στηρίζεται από συνολικά 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των χωρών του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία η οποία στηρίζεται από την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Δανία.
Εντός της εβδομάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των χωρών που υποστηρίζουν την πρόταση της επιβολής πλαφόν προκειμένου να διαμορφώσουν τεχνικά ένα σχέδιο που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Αισιοδοξία για την ελληνική πρόταση
Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ «εκείνο το οποίο αποφασίστηκε σε άτυπη συνάντηση που είχαμε εγώ ως εκπρόσωπος ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, ο Γερμανός, η Γαλλίδα, η Ισπανίδα, ο Ιταλός και η Βελγίδα μαζί με την Πολωνέζα ομόλογό μου συμφωνήσαμε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να έχουμε μία τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητήσουμε την ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια, τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος έχουμε ετοιμάσει μία τέτοια πρόταση, απαντώντας και στους προβληματισμούς που έχει η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες και πιστεύω πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα καταφέρουμε τελικά να κερδίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη»
Σε τεχνικό επίπεδο κεντρικό ζήτημα των διαβουλεύσεων της πλευράς που υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν, είναι το ύψος της τιμής που θα οριστεί ως ανώτατη.
Αναζητείται σημείο ισορροπίας. Στόχος είναι η τιμή που θα οριστεί να είναι αρκετά χαμηλή ώστε η επιβολή του διοικητικού μέτρου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να μειώσει τις τιμές τόσο του φυσικού αερίου, όσο και του ηλεκτρισμού και ταυτοχρόνως να μην εντείνει τις πιέσεις σε ότι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, στέλνοντας σε άλλες κατευθύνσεις πέραν της Ευρώπης τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Στα 169,06 ευρώ/MWh η τιμή του αερίου
Αυτός άλλωστε είναι και ο φόβος της γερμανικής πλευράς πέραν της άποψης ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η τιμή του TTF κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 10,45% και διαμορφώθηκε στα 169,06 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε σχέση με τη Ρωσία είναι έκρυθμη μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς NordStream 1 και 2, τη διακοπή της τροφοδοσίας στον αγωγό Yamalκαι τη διακοπή της τροφοδοσίας προς την Ιταλία που ανακοίνωσε η ΕΝΙ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη μείωση της τιμής ενδέχεται να έχουν συμβάλει και οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ του συνόλου των εμπλεκομένων.
Άλλωστε και εντός των χωρών συνεχίζονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φυσικού αερίου προκειμένου κατ΄αρχήν να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν επάρκεια αλλά και προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.