Στην Πράγα μεταβαίνει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και με στόχο να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας η Γερμανία ακούει, αλλά δεν συμφωνεί με το πλαφόν στη χονδρική. Για να «πειστούν» οι χώρες του Βορρά για την αναγκαιότητα ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μια πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για το πλαφόν που θα προβλέπει ένα μεταβαλλόμενο ανώτατο όριο τιμής. Το όριο αυτό όμως θα προσαρμόζεται στις διακυμάνσεις των διεθνών χρηματιστηρίων. Η Γερμανία από την πλευρά της επιμένει σε ένα πλαφόν μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, διαφωνώντας έτσι με ένα γενικό πλαφόν.
Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει πως ο μηχανισμός που έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Αύγουστο θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τον Κανονισμό που αποφασίστηκε σε προηγούμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που προβλέπει τον ορισμό πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες 180 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Σε σχέση με το ζήτημα που αφορά την επιβολή ενός τέλους 10 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς. Εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας. Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πρόταση που θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ε.Ε.
Εάν δεν υπάρξει απόφαση σήμερα στη σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας τότε θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στην επόμενη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.