Η νέα μονάδα είναι σχεδιασμένη να τοποθετηθεί σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η νέα μονάδα θα αποτελέσει έναν νέο πυλώνα για την ενεργειακή επάρκεια στη Ν.Α. Ευρώπη, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας ενώ θα αποτελέσει και «γέφυρα» για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Εξίσου στρατηγικής σημασίας είναι και για τις τρεις ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο project κατασκευής του έργου.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει τη συμμετοχή στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (έχει ιδρυθεί από τον όμιλο Κοπελούζου), της ΔΕΗ με ποσοστό 51%,της ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29%, ενώ η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% στο νέο σχήμα.
Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ένα από τα τέσσερα μέρη που συμμετέχουν στο έργο, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση ηλεκτρισμού και εισέρχεται σε μια νέα αγορά, αυτή της ηλεκτροπαραγωγής κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο. Παράλληλα, μέσω της συμμετοχής της στο έργο, το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 και θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2025, εξασφαλίζει οικονομική ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής της «Φυσικό Αέριο» αφού θα συνάψει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA) με τη νέα μονάδα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει περαιτέρω τη θέση της στη λιανική αγορά ενέργειας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει έναν σταθερό πελάτη για την πώληση φυσικού αερίου με την ιδιότητα της ως του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει στροφή προς τις ΑΠΕ, θα προσθέσει μια νέα μονάδα παραγωγής στο «στόλο» της, ο οποίος για πολλά χρόνια τώρα δεν έχει ανανεωθεί πέραν της μονάδας της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.
Εξάλλου η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι τοποθετημένη σε κομβικό σημείο παρέχοντας τη δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία η οποία δεν διαθέτει μονάδες φυσικού αερίου.
Άλλωστε μονάδες όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που είναι σχεδιασμένες να έχουν βαθμό απόδοσης 63% (τον υψηλότερο όλων των μονάδων φυσικού αερίου της χώρας) έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικών ρύπων και να έχουν νευραλγικό ρόλο, για μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά τον όμιλο Κοπελούζου που έχει σχεδιάσει και προωθήσει την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας οι συνέργειες με το FSRU της Αλεξανδρούπολης το οποίο κατασκευάζει ο όμιλος και στο οποίο επίσης συμμετέχει η ΔΕΠΑ, είναι προφανείς. Η νέα μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ σχετικά με την εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» από την εταιρεία Damco Energy, τα οφέλη από την κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής είναι:
Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,
Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,
Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.
Τη συμφωνία υπέγραψαν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ.κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος.