Το Ιράν αναμένει αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια

Το Ιράν αναμένει αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια
Πέμπτη, 09/02/2023 - 06:47

Τώρα η κινεζική επαναλειτουργία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης και της αναμενόμενης περιορισμένης πρόσθετης προσφοράς, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Αφσίν Τζαβάν, εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ στο Ιράν.

Το Ιράν εξαιρείται από τις περικοπές και τις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εξαγωγές του.

Ο ΟΠΕΚ και ο ΟΠΕΚ+ έκαναν καλή δουλειά όταν αποφάσισαν στα τέλη του περασμένου έτους να μειώσουν τη συλλογική παραγωγή-στόχο, δήλωσε ο Τζαβάν.

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει τον στόχο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023 ή μέχρι να αποφασίσουν διαφορετικά. Ωστόσο, η πραγματική μείωση εκτιμάται ότι ήταν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Ο ΟΠΕΚ και η ομάδα ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και δώδεκα άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, αντλούν αργό πετρέλαιο σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον συλλογικό στόχο που έθεσε ο ΟΠΕΚ+ από τον Νοέμβριο του 2022.

«Ο λόγος που το έκανε ο ΟΠΕΚ ήταν επειδή δεν ήταν πολύ αισιόδοξος για την πλευρά της ζήτησης», δήλωσε ο Ιρανός Τζαβάν στο περιθώριο ενός ενεργειακού φόρουμ στην Ινδία, σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο του 2022 να μειώσει τον στόχο παραγωγής πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ που συνιστά δράσεις πολιτικής, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης σε επίπεδο υπουργών (JMMC), αποφάσισε ότι η ομάδα θα πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητους τους στόχους και τις ποσοστώσεις παραγωγής, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση.

Τώρα η κινεζική επαναλειτουργία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος και θα σφίξει και πάλι την αγορά, δήλωσε ο Τζαβάν.

Σε μια ένδειξη ότι τα βαριά ονόματα του ΟΠΕΚ αναμένουν ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε απροσδόκητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του εμβληματικού της αργού που θα πάει στην Ασία τον Μάρτιο. Η αύξηση ήταν η πρώτη εδώ και έξι μήνες, αντανακλώντας πιθανότατα τις προσδοκίες της Σαουδικής Αραβίας ότι η ζήτηση στην Ασία θα αυξηθεί από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.