Το ερώτημα όμως είναι εάν η μονάδα που στοίχισε περίπου 2 δις. ευρώ και που θα εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό που βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία θα λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη μέχρι το 2028 ή θα μετατραπεί νωρίτερα σε μονάδα φυσικού αερίου. Οι εργαζόμενοι βλέπουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας της, που αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Η μονάδα θα έχει και ακόμα ένα ρόλο, αυτό της θωράκισης του ενεργειακού συστήματος, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί στο «κόκκινο» και ο λόγος είναι ότι δεν έχουν επικρατήσει οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην δουλεύουν στο «φουλ» οι λιγνιτικές μονάδες. Βέβαια η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν εμπόδισε τη χώρα μας να συνεχίζει να κάνει αρκετές εισαγωγές. Μάλιστα για αρκετές μέρες αυτές είναι στην πρώτη θέση στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Όμως από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως αν λειτουργούσαν σε πιο υψηλούς ρυθμούς οι λιγνιτικές μονάδες τότε και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος θα ήταν πιο χαμηλή. Άρα και το όφελος για τους καταναλωτές θα ήταν μεγαλύτερο.
Παράλληλα, αυτή η συνθήκη ευνοεί και την ίδια τη ΔΕΗ η οποία δεν έχει κανένα απολύτως θέμα και τη συμφέρει για να μην πληρώνει πέναλτι σε ότι αφορά τον δανεισμό της που έχει με ρήτρα CO2. Επιπλέον, η εταιρία μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου πλέον έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις επενδύσεις και ειδικά στη Ρουμανία, όπου αναμένονται σύντομα εξελίξεις.