Σίγουρα όπως επισημαίνουν αναλυτές ρόλο θα διαδραματίσει η γρήγορη αποθήκευση φυσικού αερίου και αν θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση LNG της Κίνας. Αναλυτές επίσης αναφέρουν πως η μειωμένη χρήση βιομηχανικού αερίου σε συνδυασμό με την αύξηση των ΑΠΕ θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Ειδικότερα, οι τιμές τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν μείωση και οι λόγοι που εξηγούν αυτή την πτώση είναι η ασθενής ζήτηση και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες για το συνταξιοδοτικό που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή ενέργειας στα πυρηνικά εργοστάσια και να υπάρξουν προβλήματα στους τερματικούς σταθμούς LNG δεν φαίνεται να προκαλούνται αναταραχές στη ζήτηση.
Όμως σύμφωνα με το Reuters η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF έχει προειδοποιήσει ότι οι παρατεταμένες απεργίες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της έχουν κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε απώλεια παραγωγής καθώς και ότι η εταιρεία επανεξετάζει τα σχέδια προσλήψεων για φέτος.
Την ίδια ώρα, σε πολλές χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ενώ σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα παρατηρήθηκε μια υποχώρηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, τόσο του λιγνίτη όσο και του φυσικού αερίου. Από την άλλη πλευρά οι μειωμένες βροχοπτώσεις επηρέασαν την λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων. Σε σχέση με την Ελλάδα, οι ΑΠΕ καταγράφουν τα τελευταία 24ωρα άνοδο και αποτελούν την πλειοψηφία στο ενεργειακό μίγμα. Πολύ πίσω βρίσκεται το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές. Οι λόγοι αυτοί εξηγούν και την κατακόρυφη πτώση της χονδρικής τιμής την Παρασκευή η οποία διαμορφώθηκε στα 106,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.