Τον Απρίλιο οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τον Απρίλιο ανήλθαν σε 4 TWh, μειωμένες κατά 7% σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν 4,3 TWh και αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές του Απριλίου ήταν οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο του 2022 και ανήλθαν σε 0,1 TWh, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν από 0,4 TWh κάθε μήνα ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στη 1 TWh.
Από το σύνολο των 4 TWh που ήταν οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον Απρίλιο οι 2,6 TWh ή το 64% ήταν LNG και εισήχθη μέσω της Αγίας Τριάδας, 0,8 TWh ή19% ήταν ρωσικό αέριο που εισήχθη μέσω του του Σιδηροκάστρου, 0,2 TWh ή 6% από την Τουρκία μέσω των Κήπων και 0,5 TWh ή11% από τη Νέα Μεσημβρία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του LNG κατά 64% στο μίγμα αερίου τον Απρίλιο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο πουήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης απότο ρωσικό φυσικό αέριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στοοποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον καταγράφονται εξαγωγές φυσικού αερίου.Πιοσυγκεκριμένα, 0,1 TWh φυσικού αερίου εξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο, οι χαμηλότερες εξαγωγές πουέχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από τον Μάιο του 2022. Παράλληλα καταγράφονται εξαγωγές φυσικού αερίου μέσα από το διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία, IGB.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023 από τα διάφορασημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:
411.652 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
364.101 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
352.718 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους ΑγίουςΘεοδώρους Κορινθίας,
349.744 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσηςΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΙΙ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας και
308.406 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσηςΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
Η τάση μείωσης των εισαγωγών φυσικού αέριου στην ελληνική αγορά καταγράφεται από τον περασμένο Δεκέμβριο ως αποτέλεσμα μείωσης της κατανάλωσης με το υψηλότερο σημείο των εισαγωγών στο ελληνικό σύστημα καταγράφεται τον περασμένο Ιούλιο στις 6,1 TWh όπου μεγάλο τμήμα των οποίων κατευθύνθηκε ως εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Ακολούθησε συνεχής πτώση έως και τον Οκτώβριο του 2022 που εισαγωγές ήταν 3,5TWh για να αυξηθούν στις 5,5 TWh τον Δεκέμβριο του 2022 που είναι και το υψηλότερο σημείο της τελευταίας περιόδου.
Έκτοτε συνεχής πτωτική πορεία τόσο των εισαγωγών στο ελληνικό σύστημα όσο και των εξαγωγών από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια.
Κατά τη διάρκεια του Απριλίου οι τιμές φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF κυμάνθηκαν μεταξύ 39 και 51 ευρώ/MWh.
Οι μεταβολές στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου επηρέασαν και την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας. Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2023 διαμορφώθηκε στα 42,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας τέταρτη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.