Μπορεί η Κομισιόν να έχει προεξοφλήσει ότι η ενεργειακή κρίση έληξε ζητώντας από τα κράτη μέλη δώσουν τέλος στα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησαν και στις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ωστόσο η εξέλιξη των τιμών φυσικού αερίου δείχνει ότι μπορεί να είναι βάσιμες οι ανησυχίες αναλυτών ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.
Τα πλέον πρόσφατα μηνύματα από την αγορά φυσικού αερίου είναι μάλλον ανησυχητικά αφού η τιμή του TTF μετά το χαμηλό διετίας των 23 ευρώ/MWh που κατέγραψε στις αρχές Ιουνίου, έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το συμβόλαιο TTF Ιουλίου έκλεισε κοντά στα 35,7 ευρώ/MWh με άνοδο 15,1%, ενώ τα forward του Φθινοπώρου ξεκινούν από 37,9ευρώ/MWhγια τον Σεπτέμβριο και αυξάνονται στα 41,5 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο, στα 49,8 ευρώ/MWhγια τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο προσεγγίζουν τα 52,9ευρώ/MWh.
Το χθεσινό κλείσιμο αποτελεί μια νέα απότομη άνοδο των τιμών, μετά την αύξηση περίπου 25% την περασμένη Παρασκευή, με την οποία αντιστρέφεται η μείωση που είχε καταγραφεί τον περασμένο μήνα και οι τιμές επανέρχονται στα επίπεδα των αρχών Μαΐου. Η αύξηση των τιμών την Παρασκευή αποδόθηκε στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης που απαιτούν αυξημένη χρήση ενέργειας για τα κλιματιστικά. Η χθεσινή εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αποδίδεται στη διακοπή λειτουργίας τριών ακόμη νορβηγικών μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν εκτός λειτουργίας έως τα μέσα Ιουλίου.
Την ίδια ώρα η ελληνική χονδρεμπορική τιμή βρίσκεται μια ανάσα από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα στα 99,38 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 141,85 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 80,96 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 278,25 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 9,1%, το φυσικό αέριο 45,9% τα υδροηλεκτρικά 6,1% οι εισαγωγές 8,4% και οι ανανεώσιμες 26,3%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 11,341 MWh και οι εισαγωγές στις 11,663 MWh.
Πάντως, η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και κατ΄ επεκταση του ηλεκτρισμού είναι ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές μεθεπόμενης Κυριακής.
Στην ελληνική αγορά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022 και επρόκειτο να διαρκέσουν έως τον Ιούλιο του 2023, έχουν λάβει μια μικρή παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με απόφαση του απελθόντα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στόχος της κίνησης αυτής ήταν ο νέος υπουργός Ενέργειας να έχει περιθώριο κινήσεων και να αποφασίσει εάν θα παραταθεί, θα καταργηθεί, ή θα τροποποιηθεί το πακέτο των έκτακτων μέτρων. Έτσι παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η αγορά φαίνεται να επανέρχεται στην προ κρίσης κανονικότητα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.
Όλοι οι αναλυτές θεωρούν πως παρά το γεγονός ότι η κατάσταση βραχυπρόθεσμα είναι μάλλον ήρεμη, ωστόσο η ανησυχητική περίοδος δεν έχει τελειώσει με την αστάθεια και τις ενδεχόμενες εκρήξεις τιμών να είναι μάλλον μπροστά μας.
Οι καιρικές συνθήκες, γεωπολιτικοί παράγοντες όπως η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η ζήτηση στην Ασία, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.