Αιτία των ανοδικών προβλέψεων είναι οι ιδιαίτερα θερμές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Νοτιοανατολική Ασία, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τους εισαγωγείς της περιοχής σε αναζήτηση περισσότερων φορτίων LNG, αποσπώντας μερίδιο από την Ευρώπη.
Ετσι, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει σχεδόν γεμίσει τις αποθήκες της ενώ η τιμή TTF για τα συμβόλαια Αυγούστου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα κλείνοντας την Παρασκευή στα 25,5 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή, η πορεία των futures του TTF δείχνει ότι οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί. Συγκεκριμένα οι τιμές των futures του αερίου ανεβαίνουν από τον Οκτώβριο και μετά και τον Δεκέμβριο φθάνουν κοντά στα 50 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο τιμής που διατηρούν για όλους τους επόμενους χειμερινούς μήνες.
Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης άγγιξε το υψηλό τριών εβδομάδων στα 34,35 ευρώ/MWh στον ολλανδικό κόμβο TTF την περασμένη Δευτέρα (24/7), χωρίς όμως να συγκρατήσει την άνοδο αυτή, ούτε καν εντός της ημέρας. Επρόκειτο πάντως για μία τιμή περίπου 50% πάνω από το χαμηλό διετίας που σημείωσε στις αρχές Ιουνίου, αν και απείχε σημαντικά από τα σχεδόν 50 ευρώ/MWh που κατέγραψε αργότερα τον Ιούνιο, υποχωρώντας σχεδόν ακαριαία.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη μαζί με τις ανησυχίες σχετικά διαθέσιμες ποσότητες του νορβηγικού αερίου αγωγού και τις ροές LNG ήταν οι αιτίες που στήριξαν αυτά τα βραχύβια ράλι.
Παράλληλα η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει επίσης να τιμολογεί με premium 15-20 ευρώ/MWh για τα χειμερινά συμβόλαια, δεδομένων των κινδύνων για τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.
Αλλωστε οι αναφορές για το πόσο αβέβαιη είναι η εικόνα της αγοράς αλλά και πόσο εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες είναι συχνές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο κύμα καύσωνα έφερε, έστω και σε σχετικά λελογισμένα επίπεδα, αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ανόδου της ζήτησης και της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μίγμα παραγωγής, για κάποιες μέρες.
Έτσι, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) πριν λίγες μέρες ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν συνιστούν από μόνες τους επαρκή άμυνα απέναντι σε νέες διαταραχές της αγοράς τον επόμενο χειμώνα.
H IEA εκτιμά ότι παραμένουν αβεβαιότητες ενόψει του χειμώνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ένας ψυχρός χειμώνας θα αύξανε τη ζήτηση κατά 30 δισ. κυβικά μέτρα. στην Ε.Ε., ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω μείωση των ρωσικών προμηθειών. Αν οι τελευταίες διακοπούν τον Οκτώβριο, τότε η ήπειρος θα υπολείπεται κατά 10 δισ. κ.μ.
Πάντως οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 84% του δυναμικού τους, γεγονός που τις φέρνει σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, στο στόχο πλήρωσης του 90% των αποθηκευτικών χώρων ως την 1 Νοεμβρίου 2023.
Στη Ρεβυθούσα τα φορτία LNG που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο ήταν 5 εκ των οποίων 2 της Mytilineos 147.710 και 7.238 κυβικά μέτρα LNG, αντίστοιχα και από ένα φορτίο της ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ., της Met Energy 132.939 κ.μ. (προφανώς με τελικό προορισμό τη Βουλγαρία) και της Εlpedison 147.710 κ.μ. Για τον Αύγουστο ο προγραμματισμός του ΔΕΣΦΑ δίνει επίσης 5 φορτία, των εταιριών Mytilineos 147.710 κ.μ. , Motor Oil 73.855 κ.μ. , Ηρων 73.855 κ.μ, καθώς και ΔΕΗ και ΔΕΠΑ για ποσότητες 36.928 κμ και 36.927 κ.μ. αντίστοιχα.