Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, διατήρηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του 2023, επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους και έκτακτη ενίσχυση σε όσους συνταξιούχους δεν λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.
Αυτά είναι τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν στην ΔΕΘ για την στήριξη των πιο ευάλωτων οικονομικά και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μαζί με την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η στόχευση στην οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, αφορά πρωτίστως σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού και ήδη έχουν ανακοινωθεί μία σειρά νομοσχεδίων πχ για την ψηφιοποίησή του κράτους, την αξιολόγηση δομών και προσώπων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και μεταρρυθμίσεις για την Υγεία, την Παιδεία και για την Πολιτικής Προστασία.
Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί στόχο ορόσημο αλλά ταυτόχρονα, η πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα, η αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει τις τιμές των καυσίμων οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις από τις φωτιές αλλά και γενικότερα η εικόνα η λειτουργία και τα αντανακλαστικά του κράτους στις έκτακτες καταστάσεις υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναμορφώσει την ατζέντα της ομιλίας του. Ουσιαστικά αν και η οικονομία αποτελεί, ακόμη, το δυνατό χαρτί, τα θέματα κοινωνίας ζητούν ικανοποιητικές απαντήσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού και οι περισσότεροι απο 5000 έλεγχοι
Το πρόβλημα του πληθωρισμού διατηρείται και την τρέχουσα περίοδο, ενώ αναμένονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα εντός Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να αναφέρεται σε βοήθημα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργούνται.
Αρκετά σύνθετο, χαρακτήρισε το πρόβλημα του πληθωρισμού ο υπουργός και όπως είπε μιλώντας με δημοσιογράφους: «Τα αίτια των πληθωριστικών πιέσεων, υπερβαίνουν τα όρια της κυβέρνησης και της επικράτειας. Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Έχουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης να χτυπάνε την πόρτα μας. Στην Ελλάδα είχαμε μεγάλες καταστροφές σε παραγωγή φρούτων» .
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά από την κυβέρνηση, η οποία μπορεί ακόμα και να υπερκαλύψει το πρόβλημα του πληθωρισμού.
«Όλα αυτά εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Και έχουμε και έλλειψη εργατών γης. Μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες αλλά η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Ενισχύουμε το νοικοκυριό για την ακρίβεια. Πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν ένα βοήθημα που θα καλύπτει ή θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.
Όπως σημείωσε: «Ενεργούμε πάνω από 5000 ελέγχους για το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που τα εμπορεύονται. Δεν μένουμε μόνο στο επίπεδο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προχωράμε πίσω στην εφοδιαστική αλυσίδα και φτάνουμε στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή ελέγχονται όλες οι αλευροβιομηχανίες. Χρειάζονται ένα διάστημα γιατί έχει να κάνει με κόστη παραγωγή και τιμές πώλησης».
Τέλος, σχετικά με τα σχολικά, σημείωσε: «Έχουμε ίδιες ή και μειωμένες τιμές. Η μέση μείωση 7% Φαίνεται ότι οι τιμές είναι ίδιες οι χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι».