Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στη βιομηχανία θα φθάσουν περίπου στα 280 εκατ. ευρώ αν υπολογιστεί ότι το σύνολο των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων το 2023 ανήλθε σε περίπου 1,6 δις ευρώ.
Το ποσοστό εσόδων από την αντιστάθμιση ρύπων, μέτρο που προβλέπεται από Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιδοτεί το κόστος ενέργειας της βιομηχανίας αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ της βιομηχανίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Και αυτό γιατί με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί θητείας Κώστα Σκρέκα, είχε προσδιοριστεί ότι το ποσοστό από τις δημοπρασίες ρύπων που θα λάμβανε η βιομηχανία ανιστάθμιση για το 2023 θα ήταν στο 11%.
Ένα ποσοστό πολύ χαμηλό που θα είχε ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να μη πάρουν το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται. Να σημειωθεί ότι το ύψος της αντιστάθμισης- μέτρο που προβλέπεται από την ΕΕ για τις επιλέξιμες ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό, υπολογίζεται με βάση τη συνολική κατανάλωση ενέργειας και το κόστος ρύπων της προηγούμενης χρονιάς.
Εξάλλου από το 2021, που εγκρίθηκαν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ, που συνδέουν το ύψος της επιστροφής με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κάθε εταιρείας, η αντιστάθμιση μπορεί να αυξηθεί έως 25%. Επιπλέον, με τον νέο κανονισμό έχουν ενταχθεί και τα διυλιστήρια στο μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι αν ίσχυε το ποσοστό του 11% της κατανομής, κάθε εταιρεία θα ελάμβανε πολύ λιγότερα από αυτά που της αναλογούν και είχε προϋπολογίσει.
Όπως είχε αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ σε σχετική επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τα ποσά της αντιστάθμισης αντιπροσωπεύουν έως και το 30% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι τελικώς οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που τελικά διατέθηκε για την αντιστάθμιση το 2022 διαμορφώθηκε σε 70 εκ ευρώ, ενώ απαιτούνταν 190 εκ ευρώ.
Πάντως, αίτημα της βιομηχανίας ήταν η αντιστάθμιση του 2023 να προσδιοριστεί το 17%. Έτσι με τη νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη αναθεωρείται η προηγούμενη απόφαση και το ποσοστό που θα διατεθεί στη βιομηχανία από τις δημοπρασίες ρύπων προσδιορίζεται στο 16,8% ενώ τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν θα επιστρέψουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Σημειώνεται ότι το μέτρο της επιδότησης του κόστους της ενέργειας, στοχεύει στην αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.