Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΖΕΠ, Κοζάνης), παρουσία του Διοικητή της ΕΥΔΑΜ, κ. Πελοπίδα Καλλίρη, είχε διττό στόχο.
Αφενός, να διερευνηθούν και να καταγραφούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στις δράσεις κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος, σχετικά με τις επαγγελματικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Αφετέρου, να έρθουν σε επαφή όλες οι εταιρείες που έχουν υποβάλλει αίτηση σε κάποια από τις έξι προσκλήσεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, οι Πρόεδροι των επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες.
Σε διαδικτυακό χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο του Προγράμματος τονίζοντας: «Μόνο μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας οι νέες και οι νέοι της Δυτικής Μακεδονίας, όπως και των άλλων περιοχών της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, θα παραμείνουν στον τόπο τους, θα επενδύσουν και θα δημιουργήσουν. Οι επενδύσεις των 351 εκατ. ευρώ, με 152% ποσοστό κάλυψης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, θα δημιουργήσουν 2.600 νέες θέσεις εργασίας». Επίσης, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν 721 επενδυτικά σχέδια για την περιοχή που καλύπτουν όλο το εύρος της επιχειρηματικότητας από τις πολύ μικρές έως τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης αναφέρθηκε με τη σειρά του στις αιτήσεις των επιχειρήσεων τονίζοντας πως «ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αξιολογηθούν άμεσα οι προτάσεις, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως το τέλος του έτους. Με το νέο έτος πιστεύω πως όλες οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να υλοποιούν τις επενδύσεις τους στην περιοχή».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης δήλωσε: «Θα αλλάξουμε το παραγωγικό προφίλ στη Δυτική Μακεδονία, θα μπούμε στο επίκεντρο. Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι νέες διαδικασίες και δράσεις και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας να είναι η αιτία και για νέες επενδύσεις».
Το σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου για τη μετάβαση επεσήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης δηλώνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δίνει το παρόν με τα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών και τη δια βίου μάθηση που προσφέρει».
Με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η εκδήλωση έδωσε «βήμα» διαλόγου για την ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων με στόχο να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.