ΔΕΣΦΑ: Ποια νέα έργα εντάσσονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης

ΔΕΣΦΑ: Ποια νέα έργα εντάσσονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης
Κυριακή, 22/12/2024 - 08:25

Τρία νέα έργα προϋπολογισμού 18,98 εκατ. ευρώ προβλέπονται στο σχέδιο προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2024-2033 που υπέβαλλε στη ΡΑΑΕΥ ο ΔΕΣΦΑ και τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα Ανάπτυξης συμπεριλαμβάνει συνολικά 71 έργα, προϋπολογισμού 1,37 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 έργα εντάσσονται στην τριετή περίοδο ανάπτυξης με σχετικό CapEx 1,34 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη. Τα τρία νέα έργα που έχουν ενταχθεί αφορούν στον αγωγό Αμυνταίου-Κομνηνά, στην ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ και στην εγκατάσταση έγχυσης Η2 στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης. Ειδικότερα:

Αγωγός Αμύνταιου- Κομνηνά: Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή αγωγού H2 8’’ και μήκους περίπου 9,05 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο έως τα Κομνηνά για την έγχυση πράσινου υδρογόνου, που θα παράγεται στο Αμύνταιο, στον κλάδο ΥΠ Δ. Μακεδονίας. Το πράσινο υδρογόνο θα αναμειγνύεται με φυσικό αέριο για την τροφοδότηση μονάδας τηλεθέρμανσης ΣΗΘΥΑ. Ο ΔΕΣΦΑ έχει λάβει αυξημένο ενδιαφέρον για την παραγωγή πράσινου H2 στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη από το 2027 η Hellenic Hydrogen (HH) σχεδιάζει να αναπτύξει την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Παραγωγής Ανανεώσιμου Υδρογόνου (RFNBO), αρχικής ισχύος 50 MW (επεκτάσιμη στα 200 MW) εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου - Φιλώτα. Άλλα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης H2 προβλέπονται στην ευρύτερη περιοχή στο μέλλον. Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχυθεί κατάντη του κεντρικού αγωγού του ΔΕΣΦΑ (στο σημείο Κομνηνά) ώστε να μπορεί να αναμειχθεί σε ποσοστό 20% (ογκομετρικό) με φυσικό αέριο στον κλάδο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας ΣΗΘ στην Καρδιά.

Σημειώνεται ότι η Τελική Επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου δεν θα ληφθεί πριν ληφθεί και τις αντίστοιχες από τους παραγωγούς H2
Εγκατάσταση έγχυσης Η2 στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης: Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 768 χιλ. ευρώ και αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σημείου έγχυσης Η2 πιλοτικής κλίμακας στην εγκατάσταση προσομοίωσης του Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του ΔΕΣΦΑ που αποτελείται από μια συστοιχία τριών Μ/Ρ Σταθμών στη Νέα Μεσημβρία. Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην ανάμειξη του Η2 με το φυσικό αέριο στα διάφορα επίπεδα πίεσης λειτουργίας των δικτύων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ: Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έκρινε ως πιο συμφέρουσα λύση να προχωρήσει στην ανακαίνιση των υφιστάμενων γραφείων από τη μετεγκατάστασή τους, που είχε προκριθεί και ως εκ τούτου αντί του σχεδιαζόμενου έργου «νέο κτίριο για τα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ» προτείνεται η ανακαίνιση. Το έργο έχει κόστος 5,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι η ημερομηνία λειτουργίας θα είναι τον Ιανουάριο του 226. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο προγράμματος Ανάπτυξης, μετά από αξιολόγηση των αναγκών της εταιρείας και επεξεργασία της σημασίας για να προχωρήσει η αποδοτικότερη λειτουργία της, είναι απαραίτητη η ανακαίνιση του κτιρίου των κεντρικών γραφείων του ΔΕΣΦΑ. Η ανακαίνιση του κτιρίου στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων καθώς και στην προώθηση του πολιτιστικού μετασχηματισμού του ΔΕΣΦΑ σε ευθυγράμμιση με την οντότητα του εμπορικού σήματος και τους απαιτούμενους στόχους ενεργειακής απόδοσης. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει εργασίες που σχετίζονται με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της στατικής σταθερότητας του κτιρίου.

Η ανακαίνιση θα αναβαθμίσει τόσο την υποδομή όσο και τον χώρο εργασίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς των διεθνών προτύπων σχεδιασμού και αποδοτικότητας, επιτρέποντας στον ΔΕΣΦΑ να καλύψει τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το νέο αυτό έργο συνδέεται στενά με την αφαίρεση του έργου «Νέο κτίριο για την έδρα του ΔΕΣΦΑ», το οποίο με βάση την τελευταία αξιολόγηση του ΔΕΣΦΑ δεν φαίνεται να αποτελεί τη βέλτιστη λύση για την εταιρεία. Από την άποψη αυτή, μολονότι τα έργα έχουν μικρό αντίκτυπο στο μέσο τιμολόγιο, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από τη μείωση του μέσου τιμολογίου που απορρέει από την προαναφερθείσα απένταξη. Ως αποτέλεσμα, πάρθηκε η απόφαση να συναφθεί μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης με την ΑΡΚΑΤ Α.Ε., μετά από σχετική ανακαίνιση του κτιρίου, και να προχωρήσει στη μεταπώληση του ακινήτου στην Ν. Κηφισιά. Για το σκοπό αυτό εξαιρείται από το σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2024-2033 το σχεδιαζόμενο έργο «Νέο κτίριο για τα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ» και προτείνεται νέο έργο ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου.