Τι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου

Τι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου
Τρίτη, 21/01/2025 - 07:08

Νέα δεδομένα στην περιοχή αλλά και στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα δημιουργεί η ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης.

Μια ανακοίνωση που χρονικά συμπίπτει με την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο όποιος όχι μόνο αρνείται την κλιματική αλλαγή αλλά η πολιτική του εστιάζει στην ανατροπή των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και ήδη ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Με αυτά τα δεδομένα η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί τόσο τους φιλόδοξους στόχους της πράσινης μετάβασης παράλληλα με την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ενδεχομένως υπάρχουν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και μάλιστα σε συνεργασία με τις δυο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες υδρογονανθράκων, τη Chevron και την ExxonMobil, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως προσαρμογή σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες. Όταν μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει με κάθε μέσο την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία ενώ την ίδια ώρα στην Ευρώπη εντείνονται οι πιέσεις για επαναξιολόγηση των πολιτικών.

Η ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της Chevron να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, αποτελεί μια κίνηση που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από την Chevron σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η οποία μάλιστα κατέθεσε χθες και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron συνέπεσε χρονικά με την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Στην επιστολή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς και το υψηλό κόστος που συνεπάγεται, ζητώντας παράλληλα να τεθούν τα θέματα της ενέργειας στην κορυφή της ατζέντας του επόμενου Συμβουλίου Κορυφής.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί μια νέα ενεργειακή στρατηγική. Από τη μια πλευρά, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την προώθηση της πράσινης μετάβασης, ενώ από την άλλη επιδιώκεται η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που ενδέχεται να βρίσκεται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αυτός ο διπλός στόχος στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης από τη Ρωσία ή άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Η νέα αυτή κατεύθυνση αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με το ενδιαφέρον της Chevron. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το φυσικό αέριο που ενδέχεται να εντοπιστεί στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο θεωρείται κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη έως το 2050, και ενδεχομένως πέραν αυτού για άλλες περιοχές του πλανήτη. Η αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων εκτιμάται ότι είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά σημαντική, ενώ παράλληλα προάγει μια οικονομικά βιώσιμη πράσινη μετάβαση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ τονίζει επίσης τη σημασία του περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ενεργειακού και περιβαλλοντικού οφέλους για τη χώρα με δύο πρωτοβουλίες να ξεχωρίζουν:

1. Απελευθέρωση θαλάσσιων περιοχών: Αδειοδοτημένες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος πρόκειται να απελευθερωθούν, ενισχύοντας το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου και συμβάλλοντας στους περιβαλλοντικούς στόχους. Η σχετική μελέτη, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αφορά μια ζώνη από τα Αντικύθηρα έως τις ακτές της Πελοποννήσου και τα Ιόνια Νησιά, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικά κρίσιμων Στροφάδων.

2. Παραχώρηση στο Κατάκολο: Σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, η παραχώρηση για μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Επιπλέον, οι έρευνες της Chevron νότια της Πελοποννήσου βρίσκονται κοντά σε εκείνες που πραγματοποιούνται δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης από την ExxonMobil, σε συνεργασία με την HellenIQ Energy. Αυτό ενισχύει τις προσδοκίες για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων στην περιοχή. Η απόφαση της ExxonMobil για το εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση αναμένεται στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.