Στην τοποθέτηση του, ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι εκ του ρόλου του Διαχειριστή, όπως αυτός ρητά καθορίζεται στο οικείο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, είναι απολύτως σαφές ότι η διαχείριση και η αντιμετώπιση των απωλειών του Δικτύου αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Συνεπώς η εξής τοποθέτηση της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., στο σχετικό αρχείο της υπό διαβούλευση εισήγησης του Διαχειριστή, δεν δύναται να γίνει αποδεκτή: «Ο μέσος συντελεστής απωλειών Δικτύου αυξήθηκε σταδιακά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία έτη εξαιτίας παραγόντων που δεν είναι στη σφαίρα ελέγχου του Διαχειριστή».
Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι παρά τις προβλέψεις της υπ’ αριθμ. 1431/22.10.2020 Απόφασης ΡΑΕ, το κόστος των απωλειών δεν ενσωματώθηκε στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή αλλά αντιθέτως, με την υπ’ αριθμ E-158/27.06.2024 Απόφαση ΡΑΑΕΥ, αναθεωρήθηκε η σχετική πρόβλεψη της Μεθοδολογίας Υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή, με την αιτιολογία ότι οι συνθήκες δεν είναι αρκετά ώριμες για την ενσωμάτωση του κόστους των απωλειών στο Επιτρεπόμενο Έσοδο του Διαχειριστή. Αυτό ωστόσο καθιστά την Ελλάδα μία εκ των ελαχίστων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. (μαζί με την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία), όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή, αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με προφανή συνέπεια την έλλειψη επαρκούς κινήτρου του Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών, όπως επιβεβαιώνεται και σε πρόσφατες μελέτες του CEER.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμός μας επισημαίνει ότι κατ’ ελάχιστον, στο πλαίσιο της έγκρισης του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΕΔΔΗΕ για τη 2η Ρυθμιστική Περίοδο (2025-2028), οι επιμέρους παράμετροι του Κινήτρου Απωλειών θα πρέπει να παρέχουν ισχυρά κίνητρα (υπό τη μορφή κυρώσεων ή/και ανταμοιβής) προς τον Διαχειριστή, τόσο για την επαναφορά των απωλειών στα προηγούμενα επίπεδα όσο και για την περαιτέρω απομείωση τους, δεδομένου ότι το αυξανόμενο επίπεδο των απωλειών καταλήγει να επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών με επιπρόσθετο κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος.
Συγκεκριμένα:
Η τιμή βάσης των απωλειών αναφοράς, δηλαδή το «αποδεκτό» επίπεδο απωλειών, το κόστος του οποίου ανακτάται από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εν γένει (δηλ. από την προμήθεια ή/και απευθείας από τους καταναλωτές μέσω των ΧΧΔ) θα πρέπει: (α) είτε να καθοριστεί βάσει ενός εύλογου επιπέδου απωλειών όπως αυτό προκύπτει από τα δίκτυα διανομής των λοιπών Κρατών-Μελών της Ε.Ε. (benchmark), είτε (β) να διατηρηθεί σταθερή στο επίπεδο το οποίο αντιστοιχεί στις παραμέτρους του κινήτρου απωλειών της προηγούμενης Ρυθμιστικής Περιόδου (2021-2024), ήτοι σε επίπεδο σαφώς χαμηλότερο του 10,0%.
Ο συντελεστής ετήσιας μείωσης των απωλειών αναφοράς d(lfref), καθώς και ο παράγοντας ρύθμισης της ισχύος του κινήτρου (sf), θα πρέπει να λάβουν τιμές οι οποίες θα προσεγγίζουν τα ανώτατα όρια των 5,0% και 100% αντίστοιχα, όπως αυτά καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 1432/22.10.2020 Απόφαση ΡΑΕ.
Το μοναδιαίο κόστος αναφοράς των απωλειών ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (LIRref) θα πρέπει να υπολογίζεται βάσει δεδομένων χρονικού διαστήματος τουλάχιστον τριών (3) ετών, κατ’ αντιστοιχία με την υπ’ αριθμ. 632/2021 Απόφαση ΡΑΕ. Επιπρόσθετα, ο υπολογισμός του κόστους αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των Λογαριασμών Προσαυξήσεων (ΛΠ 1-3) της Αγοράς Εξισορρόπησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Μηχανισμού Κινήτρου για τον περιορισμό των απωλειών στο ΕΔΔΗΕ (Απόφαση ΡΑΕ 1432/2020).