Στη Βιέννη συγκλήθηκε για άλλη μια φορά, το ετήσιο συνέδριο European Gas Conference στο οποίο συμμετείχαν από κορυφαία στελέχη μεγάλων εταιρειών ενέργειας και ηγέτες της βιομηχανίας από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Ιανουαρίου στην αυστριακή πρωτεύουσα. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά LNG και τον ρόλο της Ευρώπης σε αυτήν, την προοπτική της Ευρώπης σε μια εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά αερίου, το ρυθμιστικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο, τις προοπτικές για την ζήτηση ευρωπαϊκού φυσικού αερίου καθώς επιχειρείται σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τον κεντρικό ρόλο του φυσικού αερίου σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εξετάστηκαν επίσης οι προκλήσεις ως προς τη χρηματοδότηση έργων υποδομής φυσικού αερίου, ενόψει των τελευταίων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά των ορυκτών καυσίμων και το ρόλο των τραπεζών ενόψει των έντονων πιέσεων από ομάδες ακτιβιστών επενδυτών που θέλουν να αναστείλουν τη χρηματοδότηση έργων σχετικών με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διάσκεψης, η οποία ήταν αφιερωμένη στο LNG, τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η αμερικανική Cheniere, ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά φυσικού αερίου, κατέδειξαν την τεράστια ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς LNG κατά το προηγούμενο έτος, όπου νέοι παίκτες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Αυστραλία κυριάρχησαν στην προσφορά νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% της αυξητικής ζήτησης. Οι συζητήσεις στο πάνελ σχετικά με το LNG επικεντρώθηκαν στη στρατηγική του ανάπτυξη και τη σημασία των τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης. Ένα άλλο βασικό ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς αφορούσε την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης των αγορών LNG το οποίο θα είναι ικανό να συμβαδίζει με πιο ευέλικτα συμβόλαια, καθώς συμφωνήθηκε γενικά ότι τα συμβόλαια που εξαρτώνται από τις τιμές του πετρελαίου ( oil indexed contracts) σύντομα θα πάψουν να χρησιμοποιούνται και αυτά θα εξαρτώνται πλέον από τη προσφορά και τη ζήτηση ( gas - on - gas competition).
Ο βασικός ρόλος της Ρωσίας ως σημαντικού ευρωπαϊκού προμηθευτή φυσικού αερίου αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του EGC με μια σειρά παρουσιάσεων και συζητήσεων στο πάνελ με επικεφαλής τη Gazprom. Προσφάτως ολοκληρωμένα έργα όπως η Turk Stream και υπό κατασκευή, όπως το Nord Stream 2, αναλύθηκαν εκτενώς σε συνδυασμό με τις σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά την ανάπτυξη των αγορών στην ΝΑ, την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Η ανάγκη να καλυφθεί το προβλεπόμενο χάσμα εφοδιασμού των 100 bcm στην Ευρώπη έως το 2030 και από πού θα προέρχονται οι προμήθειες συζητήθηκε αναλυτικά. Η θέση της ΕΕ σχετικά με την απανθρακοποίηση, ο μειούμενος ρόλος του φυσικού αερίου και τα τρέχοντα σχέδια για την αντικατάστασή του από το υδρογόνο και το βιοαέριο παρουσιάστηκαν από ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία και βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση για να εξηγήσουν το σκεπτικό τους.
Κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας του συνεδρίου, συζητήθηκαν οι παγκόσμιες και περιφερειακές οπτικές της αγοράς του φυσικού αερίου καθώς και οι προοπτικές με μια σημαντική παρουσίαση από τον IEA.
Η περιφερειακή οπτική των αγορών φυσικού αερίου περιλάμβανε παρουσιάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Τέλος, παρουσιάστηκε μία αξιολόγηση των έργων φυσικού αερίου χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Low and Zero -Carbon Gas Projects) και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ενόψει των πιεστικών προτεραιοτήτων κατά την τρέχουσα περίοδο ενεργειακής μετάβασης.
Η βεβιασμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ' επέκταση της ΕΕ να αναστείλει τη χρηματοδότηση έργων υποδομής φυσικού αερίου ήδη από το 2021 υποβλήθηκε σε κριτική από τον πρόεδρο του IENE, κ. Κωστή Σταμπολή, ο οποίος προσκλήθηκε από τους διοργανωτές του συνεδρίου για να παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με την "Πολιτικές της Ε.Ε κατά των ορυκτών καυσίμων και τον αρνητικό αντίκτυπό τους στον τομέα φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης". Ο κ. Σταμπολής ισχυρίστηκε, με πειστικά επιχειρήματα, ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα έχει τελείως αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη έργων φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη σε μια εποχή που η περιοχή θα είναι υπό πίεση από τις Βρυξέλλες για άμεση απανθρακοποίηση. Παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με έργα ύψους 40 δισ. ευρώ σε διάφορες χώρες της περιοχής, η χρηματοδότηση των οποίων αυτή τη στιγμή διακυβεύεται. Ο κ. Σταμπολής παρατήρησε επίσης ότι η ανεπιθύμητη αυτή απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπονομεύει σαφώς τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης σε αυτό το φτωχότερο τμήμα της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα του ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνειδητοποιήσουν σύντομα το λάθος τους και θα προσπαθήσουν να διορθώσουν κάτι που είναι μια σαφώς παράλογη απόφαση" (η πλήρης παρουσίαση του κ. Κωστή Σταμπολή στο EGC βρίσκεται στο iene. eu, στην κατηγορία Reports)