«Κάντο όπως το Βέλγιο»- Οι αλλαγές στην καθημερινότητα για εξοικονόμηση ενέργειας που προτείνει η Κομισιόν

«Κάντο όπως το Βέλγιο»- Οι αλλαγές στην καθημερινότητα για εξοικονόμηση ενέργειας που προτείνει η Κομισιόν
Παρασκευή, 20/05/2022 - 07:32

Μεγάλη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου που ανακοινώθηκε για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δίνει η Κομισιόν.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και η εφαρμογή μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων συμπεριλαμβάνονται ψηλά στη λίστα του REPowerEU σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Οι καταναλωτές μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης μέσω των επιλογών τους, οι οποίες σε συνδυασμό με τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης μπορούν να έχουν αντίκτυπο με θετικό πρόσημο.

Οι ενημερωτικές καμπάνιες για το πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με αλλαγή κάποιων συνηθειών και μέτρα που θα ενισχύσουν την αγορά πιο αποδοτικών ενεργειακών συσκευών θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Το Βέλγιο και η Ιταλία αναφέρονται από την Κομισιόν ως παραδείγματα χωρών που έχουν προχωρήσει σε τέτοια μέτρα και συστήνει στα κράτη- μέλη να κάνουν κάτι ανάλογο.

Τι έχουν κάνει όμως αυτές οι δύο χώρες; Η Ιταλία έχει ανακοινώσει αυστηρότερα όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά, σε κτήρια της δημόσιας διοίκησης, δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών το καλοκαίρι. Όσο για τον χειμώνα, η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς.

Στο Βέλγιο «τρέχει» μία ενημερωτική καμπάνια που καλεί τους καταναλωτές να κάνουν έξυπνη χρήση της ενέργειας ώστε να μειώσουν την κατανάλωση και να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με πέντε απλές συμβουλές προτρέπει τους πολίτες να υιοθετήσουν νέες καταναλωτικές συνήθειες ενώ παράλληλα έχει μειώσει το ΦΠΑ στο 6% για αγορά ηλιακών θερμοσίφωνων, ηλιακών συλλεκτών και αντλιών θερμότητας και παρέχει κίνητρα για μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Εντεκα εκατομμύρια μικρές κινήσεις μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά» αναφέρει στην καμπάνια με τα πέντε tips εξοικονόμησης ενέργειας:

1. Μειώστε τη θέρμανση κατά 1ºC, εξοικονομώντας έως και 240 ευρώ το χρόνο. Ζεστάνετε μόνο τα δωμάτια στα οποία μένετε και θυμηθείτε να είναι κλειστές οι πόρτες των δωματίων που δεν θερμαίνονται.

2. Θέστε το καλοριφέρ στη νυχτερινή λειτουργία 1 ώρα νωρίτερα πριν πάτε για ύπνο ή φύγετε από το σπίτι. Η θερμοκρασία που προτείνεται είναι οι 15ºC.

3. Περιορίστε τη χρήση συσκευών που καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Η ενεργειακή ετικέτα που είναι τοποθετημένη στις ηλεκτρικές συσκευές σας λέει πόσο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή σας. Σκοπεύετε να αγοράσετε ένα νέο πλυντήριο ρούχων, μια νέα τηλεόραση ή έναν καταψύκτη; Δώστε προσοχή στην ενεργειακή ετικέτα.

Η ιδανική θερμοκρασία για έναν καταψύκτη είναι -18°C. Κάθε βαθμός λιγότερο αντιστοιχεί σε πρόσθετη κατανάλωση 5%. Ξεπαγώστε τον καταψύκτη σας μόλις παρατηρήσετε την εμφάνιση πάγου. Ένα στρώμα πάγου 2 mm καταναλώνει 10% περισσότερη ενέργεια ετησίως.

4. Μετακινηθείτε διαφορετικά: προτιμήστε το ποδήλατο ή το περπάτημα για μικρές αποστάσεις. Λεωφορείο, τραμ, μετρό ή τρένο για μεγάλες αποστάσεις. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο είτε οδηγείτε με βενζίνη, ντίζελ ή ηλεκτρικό, επιλέξτε την οικονομική οδήγηση. Για παράδειγμα, οδηγώντας με 100 km/h στον αυτοκινητόδρομο αντί για τη μέγιστη ταχύτητα, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 10 έως 15%.

5. Μαγειρέψτε έξυπνα. Ο φούρνος μικροκυμάτων καταναλώνει έως και 4 φορές λιγότερη ενέργεια από μια επαγωγική εστία ή μια εστία αερίου. Εάν μαγειρεύετε με επαγωγική εστία , όχι μόνο δεν χρησιμοποιείτε αέριο, αλλά και η ενεργειακή απόδοση είναι επίσης καλύτερη. Το 90% της παραγόμενης ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα για τη θέρμανση των πιάτων σας, ενώ με μια εστία αερίου, είναι το 60% της παραγόμενης ενέργειας. Πολλές μικρές κινήσεις μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα, όπως το να βάλετε το καπάκι στα τηγάνια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρεται στο REPowerEU, η Επιτροπή θα υποστηρίξει τους πολίτες με στοχευμένες πληροφορίες για να τους βοηθήσει να κάνουν συνειδητές επιλογές και ενεργειακά αποδοτικές αγορές.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας με τα κράτη μέλη, τις τοπικές κοινωνίες και τις Αρχές για να προωθηθούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων συνεπάγεται περίπου 13 bcm από τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο αλλά και σχεδόν 16 mtoe από τη μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης.