Τις ώρες αιχμής στην Ελλάδα και το αίτημα για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξοικονομηθεί ενέργεια. Στόχος είναι να μειωθεί 5% στις ώρες αιχμής, από 18.00 έως 21.00. Αυτό σημαίνει ότι καλούνται επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος αυτές τις ώρες. Δηλαδή να μην βάζουν σε λειτουργία θερμοσίφωνες, κουζίνες και άλλες ενεργοβόρες συσκευές στα σπίτια. «Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Επίσης εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% -σε σχέση με το 2021- η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οπότε έχει πλέον ιδιαίτερη σημασία να δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που είναι ενεργοβόρες και καταναλώνουν αρκετό ρεύμα στο σπίτι. Η σύσταση είναι οι ενεργοβόρες συσκευές να μην λειτουργούν από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Ποιες ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα
O Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε στην ΕΡΤ πριν λίγο χρονικό διάστημα, για τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα καθώς και τα μικρά μυστικά που μπορούν να περιορίσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Σύμφωνα με τον ειδικό «η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνουμε. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%.
Ο κ. Χριστοδουλίδης απαρίθμησε τις συσκευές που αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος με τον θερμοσίφωνα, τον φούρνο και το αερόθερμο να είναι αρνητικοί πρωταθλητές.
Ο φούρνος μπαίνει ψηλά στη λίστα των ενεργοβόρων συσκευών καθώς και η χρήση του είναι συχνή, για αρκετή ώρα καθημερινά και επίσης είναι δύσκολο να περιοριστεί.
Αντίθετα, ο θερμοσίφωνας όπως και το κλιματιστικό αποτελούν συσκευές που μπορεί κανείς να μειώσει την κατανάλωσή τους. Στον θερμοσίφωνα το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται όταν βρίσκεται αναμμένος για πολλή ώρα, συχνά παραπάνω από ό,τι κανείς τον χρειάζεται, ενώ μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση όταν βρίσκεται «ενσωματωμένος» σε ηλιακό.
Σημαντική είναι η κατανάλωση ενέργειας και από το σίδερο, -το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί κατά κανόνα μία καθημερινή και μεγάλης διάρκειας συνήθεια – αλλά και από το ψυγείο. Το μοτέρ του ψυγείου δουλεύει κατά το 1/3 της ημέρας, δηλαδή συνολικά 8 ώρες, όποτε η επιβάρυνση λόγω της διάρκειας αυτής, είναι σημαντική. Σε ό,τι αφορά το πλυντήριο, η μεγάλη επιβάρυνση έρχεται κυρίως όταν δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες.
Οι 10 πιο ενεργοβόρες συσκευές
Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
Φούρνος: 2.000 – 4.000W
Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W
Σίδερο: 1.000 – 2.000W
Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων