Πυρηνόξυλο: Πιέσεις για επίδομα θέρμανσης - Η διαφορά με το πέλλετ

Πυρηνόξυλο: Πιέσεις για επίδομα θέρμανσης - Η διαφορά με το πέλλετ
Σάββατο, 26/11/2022 - 07:17

Το πυρηνόξυλο και τα αιτήματα για επιδότησή του μέσα από το επίδομα θέρμανσης βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για το πυρηνόξυλο και την επιδότησή του. Το πυρηνόξυλο είναι το ξυλώδες υπόλειμμα που προκύπτει μετά την απομάκρυνση του εναπομείναντος ελαίου (πυρηνελαίου) και της υγρασίας κατά την επεξεργασία της βιομάζας της ελιάς.

Το καθαρό πυρηνόξυλο είναι βιοκαύσιμο που είναι σε θέση να προσφέρει εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου έως και 60% και έναντι του πέλετ ξύλου έως και 33%.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης υπ’ αριθμ. 198/2013, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2499/Β, το πυρηνόξυλο (exhausted olive cake) είναι ο ξηρός εκχυλισμένος ελαιοπυρήνας που παράγεται μετά την αφαίρεση του πυρηνελαίου στα πυρηνελαιουργεία και συγκαταλέγεται στα καύσιμα στερεάς βιομάζας.

Με αφορμή τον αποκλεισμό του πυρηνόξυλου σαν βιοκαύσιμο, το οποίο σημαίνει ότι δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των πηγών ενέργειας για τις οποίες θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης και άλλοι 33 βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τους λόγους της επιλογής αυτής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: “Συμπερίληψη του πυρηνόξυλου στις επιδοτούμενες πηγές θέρμανσης ”

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (5646/Β/3-11-2022) η Υπουργική απόφαση Αριθ. Α.1156 «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού».

Επειδή το πυρηνόξυλο είναι μια εναλλακτική πηγή στερεής βιομάζας που μπορεί και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση

Επειδή η καύση πυρηνόξυλου για θέρμανση βιοτεχνιών θερμοκηπίων αλλά και κατοικιών είναι μια εύκολη και προσιτή λύση για πολλές περιοχές της χώρας που υπάρχει σε αφθονία ως υποπροϊόν της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων με την έναρξη του χειμώνα

Επειδή η προβλεπόμενη με την υπουργική απόφαση Αριθ. Α.1156 χορήγηση επιδόματος θέρμανσης δεν μπορεί να αποκλείει αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβει πηγές στερεής βιομάζας πέραν του πέλετ που είναι σε αφθονία και είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμα στους πολίτες της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγικών περιοχών όπως το πυρηνόξυλο

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιο σκεπτικό δεν συμπεριελήφθη το πυρηνόξυλο ως βιομάζα στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης;

Προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφαση Αριθ. Α.1156 ΦΕΚ (5646/Β/3-11-2022) για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να συμπεριλάβει πηγές στερεής βιομάζας πέραν του πέλετ όπως το πυρηνόξυλο που είναι διαθέσιμο στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας και στο οποίο καταφεύγουν ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης οι κάτοικοι των περιοχών αυτών;”

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος