Η γνωστή ετικέτα για την ενεργειακή κλάση άλλαξε και απέκτησε νέα κλίμακα A έως G. Σε κάθε περίπτωση πριν την αγορά ηλεκτρικής συσκευής είναι καλό να κάνετε μια σχετική μελέτη και έρευνα για τις ανάγκες σας.
Είναι απαραίτητο να έχετε μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού σας, ώστε να επιλέξετε συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά και να προτιμάτε πάντα ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλ. να είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.
Μέχρι πρόσφατα στο σύστημα βαθμολόγησης, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α εμφναίζονταν ακόμα Α+, Α++ και Α+++. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/ Α+++), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στην χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/ G).
Η νέα ενεργειακή ετικέτα
Η ενεργειακή ετικέτα των ηλεκτρικών συσκευών άλλαξε και έχει νέα κλίμακα A έως G.
Η ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών, έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο να παρέχει στους καταναλωτές, με απλό τρόπο, ακριβείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.
Η αλλαγή αυτή κρίθηκε σκόπιμη για να προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση για τους καταναλωτές. Η παλιά ενεργειακή ετικέτα, με κλίμακα A+++ έως D, δεν ήταν πλέον τόσο χρηστική. Αφενός οι πολλές κλάσεις «+» στην κλίμακα και αφετέρου η κατάταξη των περισσότερων προϊόντων ήδη στις 2-3 υψηλότερες κλάσεις, μπερδεύουν τους καταναλωτές και τους δυσκολεύουν από το να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.
Οι κλάσεις Α+, Α++ και Α+++, οι οποίες προκαλούσαν και τη μεγαλύτερη σύγχυση, καταργήθηκαν. Πλέον η κλίμακα αποτελείται από τις κλάσεις A, B, C, D, E, F, G και θα είναι κοινή για όλα τα προϊόντα.
Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (πράσινες) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινες) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της παλιάς και της νέας κλίμακας ενεργειακής απόδοσης. Συνεπώς ένα προϊόν κλάσης A+++ δεν είναι απαραίτητο να θεωρείται κλάσης A και στη νέα ετικέτα. Αντιθέτως, πολλές συσκευές με προηγούμενη κλάση ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα A+++, έχουν αποκτήσει χαμηλότερη κλάση (π.χ. B ή ακόμα και C) με βάση τη νέα ετικέτα. Αυτο βέβαια δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κατανάλωση του προϊόντος έχει αλλάξει, απλώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της απόδοσής του και η κατάταξή του στη νέα κλίμακα A-G.
Με βάση τη νέα κλίμακα A-G, ελάχιστα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά αρχικά ανήκαν στην κλάση A.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία στο σπίτι
Κάθε κλάση προς το Α, δείχνει ένα ποσοστό εξοικονόμησης σε σύγκριση με την προηγούμενη. Δηλαδή κάθε κλάση που είναι ανώτερη, εξοικονομεί ενέργεια για τη ίδια «παροχή υπηρεσίας». Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας κλάσης Β και ένας κλάσης Α που ακτινοβολούν το ίδιο, εκείνος της κλάσης Α καταναλώνει λιγότερες κιλοβατώρες.
Αντίστοιχα και με ένα κλιματιστικό ανώτερης κλάσης δίνει παραπάνω θερμική ή ψυκτική ενέργεια καταναλώνοντας τις ίδιες κιλοβατώρες με ένα χαμηλότερης κλάσης.