Η κλιματική μετανάστευση θα αποτελέσει αναπόφευκτα μία από τις σημαντικότερες προεκτάσεις της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη, πυροδοτώντας, όπως εύλογα αναμένεται, αλυσιδωτές επιπτώσεις λόγω των μαζικών μετακινήσεων ανθρώπων.
Aπό το 2008 σχεδόν 320 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν λόγω δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Μόνο το 2020, περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω καταστροφών που συνδέονται με τις απότομες αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες των τόπων τους. Όπως υποστηρίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, η κατάσταση θα μπορούσε σταδιακά να επιδεινωθεί, καθώς οι αριθμοί αυτοί εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να εξαναγκάσει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως.
Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες μαζί με το WWF Ελλάς και με χρηματοδότηση του European ClimateFoundation ξεκινά την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Κλιματικοί Πρόσφυγες». Στόχος του έργου είναι η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και η ανάπτυξη μιας πρότασης πολιτικής σχετικά με την απάντηση της Ευρώπης στο σοβαρό αυτό θέμα, υπό το πρίσμα των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων που παρουσιάζει το ζήτημα των κλιματικών προσφύγων.