Μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα είναι τα νοικοκυριά που επιχειρούν να αντιληφθούν τι συμφέρει για τη θέρμαση του σπιτιού τη χρονιά 2023-2024. Οι επιδοτήσεις που σχετίζονται με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων, δεν ενσωματώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, όπως και οι προβλέψεις για πρόσθετες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
-Η μέση τιμή του ρεύματος μετά την επιδότηση του 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα, που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο γύρω στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ανάλογα με την πορεία των τιμών η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την απόφαση για κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων από το τέλος του 2023. Όλα δείχνουν ότι η θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν θα συμφέρει ειδικά από το 2024, οπότε και δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιδοτήσεις.
-Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,45 λεπτού ανά λίτρο, με παράγοντες της αγοράς να βλέπουν την τιμή να φτάνει ακόμη στο 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Αν και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης θα διατεθούν εφέτος συνολικά κονδύλια ύψους 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 ευρώ πέρυσι) για τη χειμερινή σεζόν 2013-2014, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επιδότηση στην αντλία. Φαίνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι μονόδρομος για πολλά νοικοκυριά δεν θα είναι μια συμφέρουσα επιλογή.
-Οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα πληρώσουν τώρα για να θερμανθούν τουλάχιστον 65% λιγότερα από ό,τι θα πλήρωναν για πετρέλαιο θέρμανσης. Η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι στο 0,080 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η ισοδύναμη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 0,135 ευρώ ανά κιλοβατώρα (εάν η τιμή κινηθεί στο 1,45 ευρώ ανά λίτρο).
Από την αντιπαραβολή των τιμών, προκύπτει πως τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν το φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους θα έχουν ένα όφελος.
Η πρόβλεψη για το 2024
Με την παραδοχή πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ θα κινηθεί το 2024 σε μέσα επίπεδα στην περιοχή των 81 δολαρίων ανά βαρέλι έχει συνταχθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και το οποίο είναι εξαιρετικά «φειδωλό» ως προς την επιδότηση του κόστους ενέργειας και καυσίμων σε σχέση με τις χρονιές που προηγήθηκαν.
Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας το προσχέδιο αναφέρει πως η μέση μηνιαία διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, έχοντας ήδη κινηθεί καθοδικά από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο 2022, κινείται σε ένα εύρος από τα 75 έως τα 86 δολάρια ανά βαρέλι, από τον Ιούνιο 2023 έως και τον Αύγουστο 2023, με την κατώτατη τιμή να σημειώνεται τον Ιούνιο και την υψηλότερη τον Αύγουστο.
Ωστόσο, σημειώνεται πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους διαφαίνεται μία σταδιακή ανοδική τάση, εν μέσω μείωσης της προσφοράς από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Αυτό έγινε εμφανές ήδη τον Αύγουστο 2023, με τη μέση μηνιαία διεθνή τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να διαμορφώνεται στα 86 δολάρια ανά βαρέλι (7,5% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα).
Υπογραμμίζεται πάντως πως η επίπτωση της αύξησης της τιμής Μπρεντ αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση περίπου κατά 2,8% της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2023.
«Δυνητικές πηγές αστάθειας για την τιμή του πετρελαίου, κατά τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν οι αβέβαιες προοπτικές της προσφοράς από τη Ρωσία (λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χώρας), από τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες OPEC+ καθώς και ο ρυθμός ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας και της αντίστοιχης ζήτησής της για πετρέλαιο. Η μέση τιμή αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να μειωθεί σε 81,8 δολάρια το βαρέλι το 2023 από 100,7 δολάρια το 2022 και να διαμορφωθεί στα 81,2 δολάρια το 2024», αναφέρει το προσχέδιο.
Για τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία επηρεάζει και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το προσχέδιο αναφέρει πως η τιμή TTF του φυσικού αερίου μειώθηκε από 339 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο 2022, στα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο τον Σεπτέμβριο 2023, σημειώνοντας μείωση περίπου 88% σε σχέση με τον Αύγουστο 2022, απέχοντας ωστόσο από τα προ κρίσης επίπεδα (περίπου 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Για την εξέλιξη της διεθνής τιμής του φυσικού αερίου πάντως δεν γίνεται πρόβλεψη για το 2024.