Από σήμερα, Δευτέρα, θα αρχίσουν να βλέπουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ την ειδική σήμανση στα ράφια για μείωση 5% για τουλάχιστον έξι μήνες σε ορισμένα προϊόντα ενώ εντατικοποιούνται, περαιτέρω, οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ σε όλη την αγορά, για αισχροκέρδεια.
Μέχρι τώρα η βιομηχανία συμμετείχε στην πρωτοβουλία του υπουργείου με 100 κωδικούς προϊόντων ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι οι 500 κωδικοί.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τα προϊόντα και τους προμηθευτές στα οποία θα γίνουν οι «μόνιμες» μειώσεις.
Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Απόστολος Πεταλάς τοποθέτησε σε, περίπου, ένα χρόνο την έναρξη της σταθερής πτωτικής πορείας των τιμών στα τρόφιμα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναταραχές στο ενεργειακό κόστος ή άλλες αναταράξεις και φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, πρόσθεσε, με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή τα πράγματα έχουν γίνει περίπλοκα και δεν μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος της επίδρασης στο κόστος της ενέργειας στο άμεσο μέλλον. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αιτίες που οδήγησαν στις ανατιμήσεις τα τελευταία 3 με 4 χρόνια ήταν πολύ ισχυρές όπως το κόστος της ενέργειας, η δυσκολία της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και το κόστος μεταφοράς. Αρκετά από αυτά αρχίζουν να δείχνουν τάσεις υποχώρησης και ομαλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν κάποιες επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση των τιμών. Αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη και στα ράφια των σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα».
Έκρηξη τιμών ενώ πέφτουν οι τιμές της ενέργειας
“Πρωταθλητές” στις ανατιμήσεις αναδείχθηκαν τον Αύγουστο το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα, με άνοδο τιμής μεγαλύτερη ακόμα και του 100% σε ετήσια βάση (από τον Αύγουστο του 2022) παρά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας και των λιπαντικών έπεσαν και το κόστος παραγωγής μειώθηκε αισθητά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία (χωρίς τις επιδοτήσεις) σημείωσε αύξηση κατά 25,8% σε σχέση με αυτόν του Αυγούστου 2023, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος περιορίζεται στο 2,6%.
Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Σεπτέμβριος 2022 – Αύγουστος 2023), ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών ανέβηκε κατά 19,1%.
Η εκτίναξη του Δείκτη Τιμών Εκροών οφείλεται ως επί το πλείστον στην αύξηση κατά 28,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο, λαχανικά και κηπευτικά, καθώς και στην άνοδο κατά 11,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Οι αυξήσεις τον Αύγουστο
Αναλυτικά, τον Αύγουστο του 2023 πρώτο στη λίστα των ανατιμήσεων φιγουράρει το ελαιόλαδο, με το δείκτη τιμών να εκτοξεύεται κατά 102,3%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα λαχανικά και τα κηπευτικά με άνοδο 37,8% και ακολουθούν τα φρούτα με 28,5%.
Αυξημένος κατά 10,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 είναι και ο δείκτης τιμών του κρασιού, κατά 10,4% της πατάτας και των σπόρων και κατά 7,9% των κτηνοτροφικών φυτών.
Τον ίδιο μήνα, ακριβότερα κατά 11,5% πωλούνται τα κρέατα και κατά 11,1% τα ζωικά προϊόντα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.
Το περίεργο είναι ότι η ακρίβεια στο ράφι προβληματίσει έντονα ενώ το κόστος παραγωγής υποχώρησε, έστω και οριακά.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία παρουσίασε τον Αύγουστο του 2023 μείωση 2% έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Αυγούστου 2022 με τον Αύγουστο 2021.
Η πτώση του αποδίδεται στη μείωση κατά 3,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά, αλλά και στην αύξηση κατά 8% του δείκτη τιμών του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου. Σε μηναία βάση, ο Γενικός Δείκτης Εισροών παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου η άνοδος άγγιξε το 8,1%.
Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας και των λιπαντικών έπεσαν κατά 7,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και των ζωοτροφών κατά 4,5%. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών τόσο των σπόρων όσο και των γεωργικών φαρμάκων κατέγραψαν περαιτέρω άνοδο κατά 4,9% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ κατά 8,1% αυξήθηκαν και οι τιμές για τη συντήρηση κι επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.
Σε ανοδική τροχιά ωστόσο κινήθηκε και ο δείκτης τιμών των μηχανημάτων καλλιέργειας (+10,5%), των γεωργικών ελκυστήρων (+9,3), αλλά και των υπόλοιπων μηχανημάτων.