Ειδικότερα, βασικοί μέτοχοι της HELLENIQ ENERGY, παλαιότερα γνωστής ως «Ελληνικά Πετρέλαια», είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (47%) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (8,7%) και ιδιώτες (8,8%) επενδυτές.
Η Paneuropean θα διαθέσει ποσοστό 6% και το ΤΑΙΠΕΔ 4%. Υπάρχει ωστόσο η πρόβλεψη, εφόσον το επενδυτικό ενδιαφέρον κριθεί κατάλληλο, να δοθεί επιπλέον ποσοστό 2%, αναλογικά από τους δύο βασικούς μετόχους. Ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί η Goldman Sachs, ενώ για την Paneuropean η J.P. Morgan.
Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της HELLENIQ ENERGY βρίσκεται στα επίπεδα των 2,276 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 4% του ΤΑΙΠΕΔ αξίζει λίγο παραπάνω από 91 εκατ. και το 6% της Paneuropean 136,6 εκατ. Ωστόσο η διάθεση ποσοστών σε εισηγμένες χωρίς μεγάλα ποσοστά μετοχών στην ελεύθερη διασπορά συνήθως διατίθενται και με discount.
Μετά και τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, σήμερα αναμένεται να γίνει το λεγόμενο «wallcrossing», το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία παροχής στους ενδιαφερόμενους επενδυτές εκ των προτέρων πληροφοριών σχετικά με μια εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να προχωρήσουν στην πώληση μέρους των μετοχών τους προκειμένου να επωφεληθούν του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα. Κλίματος που αποδίδεται τόσο στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, όσο και στην κεκτημένη ταχύτητα που έχει δημιουργήσει η επιτυχημένη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Η συναλλαγή της διάθεσης ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών καθίσταται δυνατή άμεσα μετά την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε συναλλαγές επί των συμμετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του χωρίς να απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.