Τέλος χρόνου για τα μέτρα πυροπροστασίας- Ερχονται πρόστιμα

Τέλος χρόνου για τα μέτρα πυροπροστασίας- Ερχονται πρόστιμα
Πέμπτη, 20/06/2024 - 07:48

Τελειώνει αύριο η προθεσμία εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ή και σε απόσταση 300 μέτρων από άλση.

Αν δεν αποφασιστεί άλλη μια παράταση, η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου και παρατάθηκε ήδη δύο φορές, για τα ακίνητα που δεν έχουν υποβληθεί από τους ειδικούς επιστήμονες τεχνικές εκθέσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, έρχονται οι πρώτες «καμπάνες» για τους ιδιοκτήτες τους. Ακολουθεί και δεύτερος γύρος προστίμων εφόσον δεν έχουν ολοκληρώσει την υλοποίηση των μέτρων πυροπροστασίας εντός εύλογου διαστήματος.

Με βάση τον Κανονισμό Πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, η διαδικασία περιλαμβάνει για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τρεις φάσεις. Οι δύο πρώτες, δηλαδή η σύνταξη και υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου, με την Τεχνική Eκθεση (η οποία θα προτείνει ενδεικτικά μέτρα) με τα συνοδευτικά τους στοιχεία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Παρασκευή. Η κατάθεση των στοιχείων γίνεται από τον αρμόδιο επιστήμονα μηχανικό, τοπογράφο, δασολόγο ή γεωπόνο που συντάσσει για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις, είτε χειρόγραφα και αυτοπροσώπως, είτε με αποστολή e-mail στους οικείους δήμους.

Κατόπιν αυτών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταθέσουν εντός ενός μήνα τη Δήλωση Συμμόρφωσης. Σε αυτή, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει ότι ακολούθησε τις οδηγίες του τεχνικού επιστήμονα περιγράφοντας τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε.

Το μέτρο αφορά όλους όσοι διαμένουν σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Οι κατηγορίες επικινδυνότητας είναι η χαμηλή, η μεσαία, η υψηλή και η ιδιαίτερη υψηλή. Η κατηγοριοποίηση αυτή γίνεται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και άλλα χαρακτηριστικά όπως η κλίση του εδάφους, η πυροπληκτότητα της περιοχής, το αν υπάρχουν δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, το είδος της βλάστησης στην περιοχή κά.

Στην περίπτωση μη τήρησης του κανονισμού επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία αποτελούν έσοδο του οικείου δήμου και ειδικότερα:

  • Για τη μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας του ακινήτου και της τεχνικής έκθεσης των απαιτούμενων μέτρων από τεχνικό επιστήμονα το πρόστιμο είναι για τα χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα 0,10 ευρώ για κάθε τ.μ. του ακινήτου. Για τα μεσαίας επικινδυνότητας 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για τα υψηλής επικινδυνότητας 0,30 ευρώ ανά τ.μ. και τα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας 0,40 λεπτά ανά τ.μ. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 250 ευρώ και πριν την επιβολή του θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύσταση εντός του πρώτου μήνα για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και εντός του δεύτερου μήνα για τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων.
  • Μετά το πέρας της δίμηνης προθεσμίας συμμόρφωσης και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει συμμορφωθεί επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ.
  • Αν έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις και εκθέσεις αλλά διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα τότε το πρόστιμο είναι το 50% των προστίμων που προβλέπονται ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης στις απαιτήσεις του κανονισμού τότε το πρόστιμο στο 100%.
  • Λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία μετά από σύσταση και δίμηνο περιθώριο αν δεν διορθωθούν επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ. Αν ωστόσο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στην τεχνική έκθεση μέτρα πυροπροστασίας επιβάλλεται για κάθε ενότητα μέτρων πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
  • Η μη υποβολή της ετήσιας δήλωσης ιδιοκτήτη για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων θεωρείται παράλειψη και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.