Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η διευρυμένη εκδήλωση τελεί υπό την συνδιοργάνωση των φορέων: 1. Περιφέρεια Κρήτης 2. Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) 3. Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα 4. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) 5. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΔΚ) 6. Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (ΕΒΕΗ) 7. Δέσμη Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας 8. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (Ο.Ε.Ε.Τ.Α.Κ.) 9. Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) 10. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ).
Οι διοργανωτές τονίζουν πως «με την Κρήτη στο επίκεντρο και το πλεονέκτημα που διαθέτει σε επάρκεια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ημερίδα εστιάζει στις ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν, σχετικά με την ορθολογική και δίκαιη κατανομή της ενέργειας στο νησί. Βασική προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, είναι η κατά προτεραιότητα διάθεση του ενεργειακού και γεωγραφικού χώρου στους ΟΤΑ, σε τοπικούς φορείς και στους πολίτες του νησιού, για την υλοποίηση συλλογικών έργων ενεργειακής μετάβασης. Επενδύοντας στις συλλογικές πρωτοβουλίες και μέσω της δυναμικής που έχουν αναπτύξει οι Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης, οι φυσικές πηγές ενέργειας της Κρήτης θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κατανεμηθούν χωρικά ανάλογα, προσφέροντας το μέγιστο όφελος στην τοπική κοινωνία».
Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης ημερίδας που είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2024 και της οποίας τα συμπεράσματα έχουν ήδη εξαχθεί σε κοινή ανακοίνωση – ψήφισμα. «Η κρίσιμη θεματολογία αφορά όλους τους πολίτες, φορείς, επιχειρήσεις, αιρετή και δημόσια διοίκηση, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανοιχτή συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον του νησιού», επισημαίνουν οι διοργανωτές.