Τη μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ "Πτολεμαΐδα 5" σε μονάδα θερμικής αποθήκευσης πράσινης ενέργειας επισημαίνεται σε ανάλυση που πραγματοποίησε το Green Tank με τη γερμανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων Enervis.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε εξετάζει τέσσερις εναλλακτικές λύσεις μετατροπής της μονάδας:
α) η χρήση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με τη συνέχιση της λιγνιτικής λειτουργίας της μονάδας,
β) η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα καύσης βιομάζας,
γ) η αντικατάστασή της από μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και
δ) η μετατροπή της σε μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ με τη μορφή θερμότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία των τηγμένων αλάτων (molten salts).
Η τελευταία λύση -σύμφωνα με τη μελέτη- οδηγεί σε κόστος παραγωγής ενέργειας 91-106 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δημιουργεί 1.247 θέσεις εργασίας (μαζί με τις θέσεις που θα δημιουργηθούν στην κατασκευή των αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα συνδυάζονται με τη μονάδα).
Η αρχή λειτουργίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η διοχέτευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε μορφή θερμότητας, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ατμού και την κίνηση στροβίλου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως η συγκεκριμένη λύση δεν έχει ακόμα ευρεία εφαρμογή διεθνώς.
Για κάθε τεχνολογική λύση αναλύθηκε η επίδραση πλήθους παραμέτρων στο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE), ενώ οι τέσσερις τεχνολογίες αξιολογήθηκαν συγκριτικά και ως προς τη δυνατότητά τους να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επηρεάζουν σημαντικά το σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις τεχνολογίες οι οποίες βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα εξετάστηκαν δύο σενάρια, τα οποία ωστόσο είναι συντηρητικά σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις των αναλυτών για την εξέλιξη των τιμών CO2 στη δεκαετία που διανύουμε.
Με αφορμή τα παραπάνω, η ανάλυση έδειξε ότι η περίπτωση του CCS είναι μια ακριβή λύση, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται από 128 έως 158 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναλόγως της τιμής CO2.
Η περίπτωση της βιομάζας είναι συμφέρουσα υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις με ένα κόστος από 99 ως 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δημιουργία των περισσότερων θέσεων εργασίας από κάθε άλλη λύση.