Το υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε πρόσφατα σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, αναφέροτας ότι η ενεργειακή μετάβαση των νησιών αποτελεί μία πραγματική ευκαιρία για διαφοροποίηση της οικονομικής τους δραστηριότητας, η οποία εξαρτάται κυρίως από τον καλοκαιρινό τουρισμό και την αγορά ακινήτων.
Το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε από ειδική ομάδα εργασίας του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης - το οποίο είναι υπό την εποπτεία αρκετών υπουργών του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη - λαμβάνει υπόψη την προγραμματισμένη σύνδεση των περισσότερων νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο έως το 2028.
Η ενεργειακή μετάβαση των νησιών εξαρτάται από τις ΑΠΕ , λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα ισχύ, αλλά και τις προγραμματισμένες μονάδες.
Για τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη, το σχέδιο αφορά μονάδες ισχύος 464MW, που αντιστοιχεί σε ετήσιο οικονομικό όφελος περίπου 76 εκατομμυρίων ευρώ, αν υπολογιστούν επίσης οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αναφέρει η αγγλική έκδοση του in.gr.
Το αντίστοιχο όφελος της πλήρους ενεργειακής μετάβασης ανέρχεται στα 43,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα νησιά των Δωδεκανήσων, 900.000 ευρώ για τη Λέσβο και τη Λήμνο 1,5 εκατ. ευρώ για την Ικαρία και τη Σάμο και 400.000 ευρώ για τη Χίο.
Όμως, πέραν των οικονομικών οφελών, η ηλεκτροδότηση των νησιών από ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ και όχι ορυκτά καύσιμα τα καθιστά ελκυστικό προορισμό γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τον αναπτυσσόμενο τομέα του οικοτουρισμού.
Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία GrecoIslands, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σε συνεργασία με τη DG Regio.
Αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία GrecoIslands περιλαμβάνει 32 νησιά στο Αιγαίο με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων, τα οποία υφίστανται μείωση του πληθυσμού, είναι απομακρυσμένα, απομακρυσμένη, υφίστανται οικονομικά μειονεκτήματα κ.λπ.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην εγκατάσταση υβριδικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μονάδες, μαζί με υπερσύγχρονο σύστημα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας σε μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά που δεν έχουν προγραμματιστεί να συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, όπως είναι η Αστυπάλαια, η Σύμη, το Αγαθονήσι, η Μεγίστη και ο Άγιος Ευστράτιος.