Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές είναι τομέας που προσελκύει κονσόρτσιουμ επενδυτών οπότε είναι εύλογο να δούμε και κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας. Πρόθεση από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να αξιοποιηθούν πόροι από το ταμείο απανθρακοποίησης των νησιών.
Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν πως η τάση παγκοσμίως και εκεί πρέπει να στοχεύει η Ελλάδα είναι η διασύνδεση των κρατών και όχι μικρά έργα αιολικά σε κάποιο νησί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως αξιοποιείται η τεχνογνωσία στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αξιοποιηθεί οι πλατφόρμες των εξορύξεων. Άρα μιλάμε για μεγάλες υποδομές και σε κάθε περίπτωση καθοριστικός θα είναι ρόλος του ΑΔΜΗΕ. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως η σωστή στρατηγική είναι να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε κάποιο έργο που είναι αδειοδοτημένο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να φτάσει στο 82% «πράσινης» ενέργειας έως το 2030. Μερικές χώρες της ΕΕ επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, επιδιώκοντας να φτάσουν σε 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Ember.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Oliver Wyman, η Ολλανδία πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας με στόχο 150 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050.