Με δεδομένο πως ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδεχτεί έναν όγκο αιτήσεων το επόμενο διάστημα σε σχέση με τα οικιακά φωτοβολταϊκά παραμένει το ερώτημα και η αγωνία εάν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Πριν λίγες ημέρες αναφέραμε στο iEnergeia.gr πως υπάρχουν κατασκευασμένα φωτοβολταϊκά έργα που περιμένουν όρους σύνδεσης ακόμα και 20 μήνες.
Στέλεχος της αγοράς αναρωτιόταν αν είναι ζήτημα έλλειψης προσωπικού ή χρημάτων ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας ο ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Οκτώβριο είχε βρεθεί στο επίκεντρο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η υποβολή αιτήσεων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο. Η πλατφόρμα που είχε θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ για να υποδεχτεί τις αιτήσεις ξεκίνησε με προβλήματα, με το Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά να μιλά για μη δίκαιη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, έχοντας ως δεδομένο πως το περασμένο έτος έκλεισε με 0,5GW για αιτήσεις ετοιμότητας στον ΑΔΜΗΕ. Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως πλέον υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς παρατηρείται μια πτωτική τάση στις τιμές. Οι προμήθειες γίνονται κανονικά, ενώ τα ναύλα των κοντέινερ έχουν πέσει ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τα 2.500 δολάρια/κοντέινερ.
Να σημειωθεί πως φέτος η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών θα κυμανθεί μεταξύ 7,3 και 7,8 GW. Την ίδια ώρα μέχρι τέλος του 2030 εκτιμάται πως η εγκατεστημένη ισχύς θα κυμανθεί μεταξύ 13,6- 16,3 GW. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας στο νέο ΕΣΕΚ προβλέπεται ανάπτυξη Φ/Β και αιολικών (και η επιτάχυνση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών) με προσθήκη >12GW μέχρι το 2030 και εκμετάλλευση του εναπομείναντος υδραυλικού δυναμικού της χώρας.