Ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας έχει παγειωθεί καθώς ήδη έχουν συγκροτηθεί περισσότερες από 1.400 ενεργειακές κοινότητες. Η ενεργειακή κρίση με τις υψηλές τιμές έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία εγχειρημάτων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής φτώχειας. Αποτελούν όμως και έναν τρόπο οι πολίτες μέσω της συλλογικότητας να μάθουν για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ταυτόχρονα να πάρει σάρκα και οστά η ενεργειακή δημοκρατία. Ωστόσο, μέλη υφιστάμενων ενεργειακών κοινοτήτων εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, σε σχέση με τις συχνές νομοθετικές αλλαγές. Όπως είχαμε αναφέρει στο iEnergeia.gr 12 οργανώσεις με επιστολή τους στο υπουργείο Ενέργειας εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία τους για τη δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων αποκλειστικά επιχειρήσεων, σχολιάζοντας το ενεργειακό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.
Μια από τις πετυχημένες ενεργειακές κοινότητες είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας. Ιδρύθηκε το 2010 με την ονομασία ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας και άλλαξε ονομασία το 2019. Αριθμεί 400 μέλη και σκοπός της είναι η μείωση της ενεργειακής φτώχειας και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από το ζήτημα των ΑΠΕ. Πριν τρία χρόνια η ενεργειακή κοινότητα κατασκεύασε τη μονάδα επεξεργασίας υπολειμμάτων βιομάζας, στην οποία απασχολούνται πέντε εργαζόμενοι. Η μονάδα παράγει 1.200 τόνους pellet. «Αναζητώντας ροές βιομάζας προχωρήσαμε σε συνεργασίες με δήμους. Εντάξαμε τους 6 δήμους της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας στην ενεργειακή κοινότητα για να αξιοποιήσουμε την υπολειμματική βιομάζα» αναφέρει στο iEnergeia.gr το μέλος του δ.σ. της ενεργειακής κοινότητας Καρδίτσας κ. Βασίλης Φιλίππου. Ο Δήμος Καρδίτσας πλέον μεταφέρει τα κλαδέματα στη μονάδα της ενεργειακής κοινότητας και όχι σε χωματερές. Όπως εξηγεί ο κ. Φιλίππου η συνεργασία με το δήμο έχει στόχο το τελικό προϊόν της επεξεργασίας των κλαδεμάτων, δηλαδή το pellet, να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, η ενεργειακή κοινότητα αξιοποιεί τα υπολείμματα του καφέ. Έχει έρθει σε επαφές με καφετέριες της Καρδίτσας, ώστε αυτές να εναποθέτουν σε έναν κάδο που είναι τοποθετημένος στο κέντρο της πόλης τα υπολείμματα του καφέ. Με το προϊόν επεξεργασίας του καφέ παράγεται το καφέ-pellet το οποίο χρησιμοποιείται για τον λέβητα pellet δημοτικού νηπιαγωγείου. Στόχος της ενεργειακής κοινότητας να υπάρχουν κάδοι απόρριψης υπολειμμάτων καφέ και σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε σταδιακά ο δήμος να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα και σε άλλα κτίρια. Η ενεργειακή κοινότητα Καρδίτσας εμπορεύεται το παραγόμενο προϊόν, ενώ όποιος είναι μέλος της έχει έκπτωση.
Παράλληλα, σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, παράγοντας ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα. « Επιλέξαμε τη βιομάζα γιατί είναι τοπική πηγή. Έχουμε όμως συνεργασίες και για φωτοβολταϊκά πάρκα» αναφέρει ο κ. Βασιλείου. Ειδικότερα η ενεργειακή κοινότητα έχει καταθέσει δύο αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Μια για ένα φ/β πάρκο 100KW που θα εγκατασταθεί στη στέγη της μονάδας και η δεύτερη αφορά την κατασκευή ενός φ/β πάρκου ισχύος 1MW που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 200-300 μελών. Στο τελευταίο έργο σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν και οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας.