Πρόκειται για περιοχές του Κεντρικού – Νοτίου Τμήματος Λεκάνης ποταμού Στρυμόνα,των Περ. Ενοτήτων Σερρών & Καβάλας, Ακροποτάμου, Περ. Ενοτήτων Καβάλας & Σερρών, Δυτικού Τμήματος Λεκάνης Δέλτα ποταμού Νέστου, Περ. Ενότητας Καβάλας και Λεκάνης Δέλτα ποταμού Έβρου, Περ. Ενότητας Έβρου, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο παρουσιάζουν ισχυρό γεωθερμικό επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα προς την κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο νομός Σερρών βρίσκεται από τη δεκαετία του 1970 στο επίκεντρο του γεωθερμικού ενδιαφέροντος, με αρκετές έρευνες να έχει πραγματοποιήσει το πρώην Ι.Γ.Μ.Ε. Ανάμεσα στα πεδία με ενδιαφέρον είναι της Ηράκλειας και του Σιδηροκάστρου. Μέχρι τώρα η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων αφορά αγροτικές εργασίες. Δηλαδή τη θέρμανση θερμοκηπίων, αλλά και για ιαματική χρήση. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία όπως είναι γνωστό έχουν γίνει προσπάθειες αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου. Μάλιστα πριν 5 χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης 30 γεωθερμικών πεδίων στη χώρα, ανάμεσα στα οποία και τα προαναφερόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομό Σερρών το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διεργασίες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και συγκεκριμένα στο δήμο Νέας Ζίχνης, καθώς τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον ιταλικής εταιρείας για την αξιοποίηση τους, τόσο για αγροτικές χρήσεις, όσο και για ιαματικές χρήσεις. Όπως φαίνεται οι διεργασίες είναι σε προχωρημένο επίπεδο και μάλιστα οδηγός για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος είναι και το γεωθερμικό πεδίο Σιδηροκάστρου. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για το δήμο Ηράκλειας και συγκεκριμένα για το πεδίο κοντά στο χωριό Χρυσοχώραφα.
Να σημειωθεί πως για τους ελληνικούς δήμους ανοίγει μια μεγάλη ευκαιρία σε σχέση με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην περιοχή του νομού Σερρών όπως αναφέρουν αναλυτές δεν είναι μόνο η γεωθερμία, αλλά και το πολύ καλό αιολικό δυναμικό που υπάρχει. Επομένως, η αξιοποίηση τους, σε συνδυασμό με το στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν δύο μεγάλα στοιχήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες.