Πριν τρεις μήνες εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός πολυεθνικού υπεράκτιου δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα από τους τέσσερις διαχειριστές της Γερμανίας ενώ στα τέλη Απριλίου πραγματοποιήθηκε μια διάσκεψη χωρών που συνορεύουν με τη Βόρεια Θάλασσα στην Οστάνδη του Βελγίου, στην οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανάπτυξη συνεργατικών υπεράκτιων έργων. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας της Γερμανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την κατασκευή ενός πυκνού υπεράκτιου δικτύου. Με βάση τις εκτιμήσεις της WindEurope, έως το ένα τρίτο της συνολικής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας θα μπορούσε να έχει υβριδική διασύνδεση έως το 2050, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να υπάρχει για τη Βόρεια Θάλασσα.
Την ίδια ώρα στην Νότια Ευρώπη αναμένεται η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με το Reuters μέχρι το τέλος του έτους, η Πορτογαλία στοχεύει σε έργα συνολικής ισχύος άνω του 1GW. Στόχος σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας να αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό σε πέντε περιοχές στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα. Με αυτά τα έργα, η Πορτογαλία στοχεύει σε 10 GW εγκατεστημένης ισχύος και συνολική επένδυση 30-40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.
Στην άλλη άκρη του ατλαντικού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιες δυνατότητες για υπεράκτια αιολική ενέργεια και είναι αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το αιολικό δυναμικό, με αναλυτές να εκτιμούν πως θα μπορούσαν να ανοίξουν 83.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο. Η χώρα έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο να παράγει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια σπίτια για ένα χρόνο, παρέχοντας σημαντική ώθηση στη βιομηχανία.