Μιλώντας στην iEnergeia.gr ο κ. Κώστας Κάραλης γενικός διευθυντής στη Hive Energy Greece αναφέρει πως η επένδυση στο υδρογόνο θα είναι αποδοτική και συμφέρουσα μέσα στην επόμενη πενταετία και είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις ραγδαίες που θα το κάνουν σίγουρα ανταγωνιστικό.
Το τελευταίο διάστημα απασχολεί την επικαιρότητα κατά πόσο αυτή την περίοδο είναι συμφέρουσα λύση η παραγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ και διατυπώνονται προβληματισμοί σε σχέση με το ζήτημα του μεταφορικού κόστους και το γεγονός πως οι μονάδες ΑΠΕ δεν είναι κοντά σε αγωγούς. Ποια είναι η γνώμη σας;
Το κόστος παραγωγής υδρογόνου από φωτοβολταϊκά και γενικότερα από ΑΠΕ γιατί μόνο το φωτοβολταϊκό δεν αρκεί να προσφέρει κάλυψη, πρέπει να υπάρχει σε συνδυασμό με μια ανεμογεννήτρια και μια μπαταρία. Ο λόγος είναι ότι τις νυχτερινές ώρες ο ηλεκτρολύτης θέλει μια αδιάλειπτη λειτουργία γύρω στις 17 ώρες, άρα μόνο το φωτοβολταϊκό δεν είναι ικανό να το τροφοδοτήσει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται και το βράδυ να υπάρχει παραγωγή από ανεμογεννήτριες. Το κόστος της επένδυσης βαίνει μειούμενο. Πέρσι οι τιμές του «γκρι» και «πράσινου» ήταν αρκετά κοντά, γιατί είχαν ανέβει οι τιμές του φυσικού αερίου και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όμως μέσα στην επόμενη πενταετία θα είναι ανταγωνιστικό γιατί θα έχουν πέσει οι τιμές του ηλεκτρολύτη. Άρα, η επένδυση στο υδρογόνο θα είναι αποδοτική και συμφέρουσα μέσα στην επόμενη πενταετία και είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις ραγδαίες που θα το κάνουν σίγουρα ανταγωνιστικό. Το κόστος μεταφοράς είναι πάντως μεγάλος παράγοντας. Είναι ένα εύφλεκτο υλικό το υδρογόνο και υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές για το πώς θα μεταφερθεί, άρα αναγκαστικά πρέπει να μεταφερθεί μέσω αγωγού, εκτός αν το γυρίσεις σε πράσινη αμμωνία.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο όμως δεν υπάρχει
Τώρα διαμορφώνεται το ρυθμιστικό πλαίσιο… Σίγουρα είναι ένα κομβικό ζήτημα και το συναντάμε μπροστά μας.
Ποια προβλήματα στέκονται εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ; Για παράδειγμα το δίκτυο είναι ένα σημαντικό ζήτημα.
Για την ανάπτυξη των ΑΠΕ το σημαντικότερο ζήτημα είναι το δίκτυο, όμως οι αδειοδοτικές διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί. Δεν έχουν σχέση με το πώς ήταν πριν τρία χρόνια, που περίμενες και 5-6 χρόνια για να ωριμάσει ένα έργο. Τώρα αν υπάρχει δίκτυο το έργο ωριμάζει και μέσα σε δύο χρόνια μπορείς να το έχεις έτοιμο.
Η Hive Energy αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ. Ποια είναι σε εξέλιξη;
Έχουμε 284MW τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης και εντός του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει και τη σύμβαση σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ οπότε γι΄ αυτά έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Οκτώβρη. Ήδη έχουμε παραγγελίες υλικών και σχεδιάζουμε ακόμη ένα έργο που αποτελείται από 200MW φωτοβολταϊκό και 100MW αποθήκευση και 50MW υδρογόνου, για το οποίο έχουμε καταθέσει όρους σύνδεσης από τον Φεβρουάριο του 2022 για το φωτοβολταϊκό και για το έργο αποθήκευσης τον Οκτώβριο του 2022 και το υδρογόνο έπεται μόλις φτιαχτεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.