Στον τομέα των μεταφορών, τα βιώσιμα βιοκαύσιμα θα καλύπτουν το 13% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιπλέον, η σύγχρονη βιομάζα και το υδρογόνο θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο, καλύπτοντας το 16% και το 14% αντίστοιχα της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050.
Η έκθεση(World Energy Transitions Outlook 2023: 1.5°C Pathway) παρέχει μια επισκόπηση της προόδου, παρακολουθώντας την εφαρμογή και τα κενά σε όλους τους ενεργειακούς τομείς και προσδιορίζει τομείς προτεραιότητας και δράσεις με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες που πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2030 για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Σε ό,τι αφορά τη βιοενέργεια θα συνεχίσει να παίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη του κλιματικού στόχου 1,5°C. «Δεδομένης της δυνατότητάς του να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε όλους τους ενεργειακούς τομείς – συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικές χρήσεις στη βιομηχανία, τα κτίρια και τις μεταφορές και ως χημική πρώτη ύλη – είναι σημαντικό για τη μετάβαση προς ένα ενεργειακό μείγμα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2020, η βιοενέργεια αντιπροσώπευε το 9,5% του συνολικού εφοδιασμού πρωτογενούς ενέργειας. Στον εφοδιασμό με βιοενέργεια κυριαρχούσαν οι σύγχρονες χρήσεις στερεάς βιομάζας (43%), και ακολουθούσε η βιομάζα για παραδοσιακούς σκοπούς μαγειρέματος και θέρμανσης στις αναπτυσσόμενες χώρες (39%) και το βιοαέριο και βιοκαύσιμα (18%)».
Η στροφή προς έναν τομέα κτιρίων χωρίς άνθρακα συνεπάγεται την παράλληλη επιδίωξη πολλαπλών στρατηγικών ενεργειακής μετάβασης, όπως προβλέπεται στο σενάριο 1,5°C. Μεταξύ των δράσεων η αντικατάσταση των παραδοσιακών μη βιώσιμων πηγών βιοενέργειας που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων με καθαρές, αποδοτικές σόμπες που τροφοδοτούνται από βιώσιμη βιομάζα, βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Έως το 2030, σύμφωνα με το στόχο βιώσιμης ανάπτυξης η παραδοσιακή βιομάζα θα καταργηθεί σταδιακά και θα αντικατασταθεί από βιώσιμες σόμπες βιομάζας σε αγροτικές περιοχές και ηλεκτρικές σόμπες σε αστικές περιοχές με αξιόπιστη συνδεσιμότητα στο δίκτυο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμά πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μείγμα καθαρού υδρογόνου και βιοαερίου θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 6% της ζήτησης θέρμανσης έως το 2050, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή παροχής αερίου.