H ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και η σωτηρία της ΔΕΗ στους στόχους της Ν.Δ.

H ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και η σωτηρία της ΔΕΗ στους στόχους της Ν.Δ.
Δευτέρα, 06/05/2019 - 20:33

H ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και η σωτηρία της ΔΕΗ, είναι από τους πρώτους στόχους της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό σημείωσε στην ομιλία στο 4th Annual Symposium του Hellenic Association for Energy Economics ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η ενέργεια έχει αναγνωριστεί στις μελέτες του ΙΟΒΕ και της McKinsey ως ένας από τους 9 κλάδους με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το πρόβλημα της ΔΕΗ αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα είπε τα εξής:

ΔΕΗ

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young, η ΔΕΗ κατέγραψε πέρυσι ζημίες 903,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα. Στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται, επί λέξει, η «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Φυσικά, ο λόγος που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πάει από το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προταθεί επί Νέας Δημοκρατίας, στο μοντέλο της «μισής ΔΕΗ», δηλαδή σε μια συμφωνία να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς πελάτες της χωρίς κανένα αντάλλαγμα!

  • Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το «κάθε φέτος και χειρότερα». Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
  • Εν πάση περιπτώσει, εμείς είχαμε σημειώσει ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η ΔΕΗ στη σημερινή συγκυρία είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας. Μια προσπάθεια, δηλαδή, για την άντληση των απαραιτήτων κεφαλαίων, προκειμένου η εταιρία να διασωθεί και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία είχε μιλήσει από τότε για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
  • Απαραίτητη επίσης, θεωρούσαμε και θεωρούμε τη διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσει τις ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της.
  • Και, φυσικά, είχαμε μιλήσει από τότε για την ανάγκη πώλησης κάποιων μονάδων στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας λύσης για τη ΔΕΗ. Μόνο που το ζήτημα έχει εξελιχθεί με έναν τρόπο απολύτως αρνητικό. Οι λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια»- δεν έγινε κατορθωτό να πωληθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Και σε δεύτερη φάση, η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ελάχιστο όριο για την τιμή πώλησης. Όλο αυτό είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της ΔΕΗ. Πράγμα που, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής της, η οποία έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της από το 2015. Σωτηρία, λοιπόν, της ΔΕΗ, είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας.

«Προτεραιότητά μας επίσης αποτελεί η ουσιαστική απελευθέρωση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Σήμερα έχουμε ένα απαρχαιωμένο σύστημα κρατικής συγκέντρωσης που χαρακτηρίζεται από αδιαφανείς διαδικασίες, συντεχνιακά συμφέροντα και υπέρογκo κόστος. Κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

  • Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση οφείλουμε να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ζητήματα σχετικά με την κατάργηση των μονοπωλιακών πρακτικών και την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών όπως η ΡΑΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει επανειλημμένως. Στόχος οφείλει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουμε επίσης την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την παραχώρηση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή, με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του δημοσίου. Η κυβέρνηση προβάλλει τη δικαιολογία ότι ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται τα δίκτυα και κατά συνέπεια είναι κάτι που δεν μπορεί να παραχωρηθεί, όμως δεν είχε το ίδιο πρόβλημα με τον ΔΕΣΦΑ που είναι το ίδιο πράγμα! Σεβόμαστε, φυσικά, την επένδυση που έχει γίνει από κινεζικής πλευράς στον οργανισμό. Μιλάμε, όμως, για μια περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, για τους λόγους που μόλις εξήγησα.

Υποδομές

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής, σημείωσε ο αντιπρόεδρος και ανέφερε ότι η ΝΔ προκρίνει την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης ως προτεραιότητα, την ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου (IGB, νέο σχέδιο South Stream, East Med, LNG Αλεξανδρούπολης κλπ.) και τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων για τη μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια και τα νησιά (με την ανάπτυξη οικονομικά βιώσιμων συστημάτων Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας).

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, η ΝΔ ζητάει επιτάχυνση των διαδικασιών, για ενίσχυση της ΕΔΕΥ και για έρευνες υδρογονανθράκων σε νέα οικόπεδα, «για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Μιλώντας για την Κύπρο, συνέχισε ο ίδιος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στη «διπλωματία της κανονιοφόρου» που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα τις τελευταίες μέρες. «Η Τουρκία, αφού αυτό-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο -διότι παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιμένει να κατέχει παράνομα σχεδόν 40% της Μεγαλονήσου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- επιχειρεί τώρα, με διάφορες προκλήσεις, να επιβάλει την παρουσία της. Είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι ισχυροί παγκόσμιοι παίχτες θα βρεθούν απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει -μαζί με όλες, είμαι βέβαιος, τις πολιτικές δυνάμεις- την Κυπριακή Δημοκρατία στη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».