Power Summit 2024: Τα κρίσιμα ζητήματα της πράσινης μετάβασης στο συνέδριο της Eurelectric στην Αθήνα

Power Summit 2024: Τα κρίσιμα ζητήματα της πράσινης μετάβασης στο συνέδριο της Eurelectric στην Αθήνα
Δευτέρα, 20/05/2024 - 06:34

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος της ενέργειας στην Ευρώπη στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης θα απασχολήσουν το ετήσιο συνέδριο της Eurelectric, του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες με 3.500 μέλη από 30 χώρες και το οποίο θα φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το συνέδριο Power Summit 2024, την κήρυξη των εργασιών του οποίου θα κάνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με οικοδεσπότη τον επικεφαλής της ΔΕΗ και αντιπρόεδρο της Eurelectric, Γιώργο Στάσση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου και τον σχεδιασμό για την επίτευξη του στόχου των 1.300 1.300 GW από ΑΠΕ έως το 2030. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Υψηλού Επιπέδου εκπροσωπώντας τη Eurelectric, για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτούνται σημαντικά βήματα και επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ετησίως. Ειδικότερα:

1. Σχέδιο Δράσης για την επέκταση του εξηλεκτρισμού κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Κομισιόν.

2. Ταχεία ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με τη Eurelectric η περαιτέρω διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί τετραπλασιασμό της δυναμικότητας αποθήκευσης στα 191 GW έως το τέλος της δεκαετίας από 51 GW σήμερα.

3. Μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτούνται τόσο για τη σύνδεση των νέων «πράσινων» μονάδων, όσο και για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια που θα φέρει ο προωθούμενος εξηλεκτρισμός κλάδων σε μεταφορές. Σύμφωνα με τη Eurelectric, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 67 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο 2025-2050 μόνο στα δίκτυα διανομής για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPOWER EU ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απαραίτητες επενδύσεις στα συστήματα μεταφοράς.

Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των δικτύων στην Ευρώπη είναι σήμερα 40 ετών και άνω οι επενδύσεις αυτές είναι επιβεβλημένες καθώς αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά συστήματα και φορτιστές δεν θα μπορούν να συνδεθούν ενώ θα καθυστερήσει και το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης.

Το Power Summit 2024, με κεντρικό μήνυμα Lights On θα συγκεντρώσει περί τους 60 διεθνείς ομιλητές μεταξύ των οποίων τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum και επικεφαλής της Euroelectric, τον Πρόεδρο της Αυστριακής Wien Energy, Michael Stebl, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Global Renewables Alliance, Bruce Daglas, που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής, ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου σε διεθνές επίπεδο καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν.