Η ζήτηση για πράσινα ομόλογα στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε κατά 21% αγγίζοντας τα 52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, με τις ανανεώσιμες πηγές να γίνονταιο μεγαλύτερος τομέαςαξιοποίησης εσόδων, σύμφωνα με νέα έκθεση που συνυπογράφει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η έκθεση Green Bond 2019 για την αναδυόμενη αγορά που εκπονήθηκε από την Διεθνή Χρηματοοικονομική Εταιρεία της τράπεζας και τον Ευρωπαίο διαχειριστή κεφαλαίων, Amundi, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια πράσινη αγορά ομολόγων στο σύνολό της άγγιξε το ρεκόρ έκδοσης 240 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Η Κίνα συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης των πράσινων ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές, ενώ η ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού αποτελούν το 81% της αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση.
Εκτός από την Κίνα,στους σημαντικότερους εκδότες πράσινων ομολόγων περιλαμβάνονται η Ινδία, η Χιλή, η Πολωνία, οι Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βραζιλία.
Το μέγεθος των εκδόσεων πράσινων ομολόγων των αναδυόμενων αγορών κυμαινόταν κατά το 2019 από 1,5 εκατομμύρια έως 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ομόλογα μεγέθους αναφοράς ύψους τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων ανήλθαν σε περισσότερα από 60, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 25%.
Μετά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγάλες πηγές εσόδων είναι οι μεταφορές, οι οποίες ακολουθούνται από πράσινα κτίρια, απόβλητα, νερό, διατήρηση της βιοποικιλότητας και προσαρμογή.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν ο μεγαλύτερος τομέας έκδοσης στις αναδυόμενες αγορές, κατέχοντας το 59% των εκδόθέντων ομολόγων.
Ο μεγάλος αριθμός εκδοθέντων ομολόγωνοφείλεται στην όλο και αυξανόμενη αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που παρέχουν, τόσο από τους εκδότες, όσο και από τους επενδυτές. Στα προτερήματα των πράσινων ομολόγων συμπεριλαμβάνονταιοι σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις, καθώς και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα προϊόντα και τις στρατηγικές περιβάλλοντος.
Οι επενδύσεις οι οποίες έχουν αποδειχθεί ως οι πιο ανθεκτικές κατά την κρίση του κορωνοϊούείναι αυτές που αφορούν τον πράσινο τομέα.
Η χρηματοδότηση των δεσμεύσεων των χωρών σχετικά με το κλιμά και τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί παγκόσμιες επενδύσεις σε μια «πρωτοφανή κλίμακα», αναφέρει η έκθεση.
Η IFC εκτιμά ότι το συνολικό επενδυτικό δυναμικό για το κλίμα θα ανέρχεται σε 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις αναδυόμενες αγορέςμέχρι το 2030. Οι βιώσιμες χρηματοοικονομικές πολιτικές και προϊόντα, όπως τα χρεωστικά μέσα, ήδη βοηθούν στην κάλυψη αυτού του κενού, χρηματοδοτώντας έργα που θα αποφέρουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνουν τη ζήτηση πράσινων ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές
Πέμπτη, 07/05/2020 - 15:01