Σήμερα, περίπου το 85 με 90% της συνολικής μάζας των ανεμογεννητριών μπορεί να ανακυκλωθεί. Όμως τα πτερύγιά τους αποτελούν μια πόλυ συγκεκριμένη πρόκληση, καθώς αποτελούνται από σύνθετα υλικά τα οποία τους επιτρέπουν να είναι ελαφρότερα και ανθεκτικότερα. Ως εκ τούτου, απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για την ανακύκλωσή τους.
Η WindEurope, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic) και η Ευρωπαϊκή Βιομηχανίας Συνθετικών Προϊόντων (EuCIA) παρουσιάζουν τις συστάσεις τους για την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών στη νέα έκθεση: «Επιτάχυνση της ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών».
Σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες για την ανακύκλωση πτερυγίων ανεμογεννητριών, όμως αυτές οι λύσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε βιομηχανική κλίμακα ούτε είναι οικονομικά ανταγωνιστικές.
Σήμερα, η κύρια τεχνολογία για την ανακύκλωση των σύνθετων αποβλήτων είναι μέσω της συν-επεξεργασίας τσιμέντου. Η WindEurope, η Cefic και η EuCIA υποστηρίζουν την επέκταση και τη βελτίωση της ανακύκλωσης των σύνθετων αποβλήτων μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών τεχνολογιών ανακύκλωσης, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία.
Ταυτόχρονα, οι υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως η συνεπεξεργασία τσιμέντου, πρέπει να αναπτυχθούν ευρύτερα για να αντιμετωπίσουν την συνεχή αύξηση των αποβλήτων.
Η καλύτερη στρατηγική για την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών είναι αυτή που συνδυάζει σχεδιασμό, δοκιμές, συντήρηση, αναβαθμίσεις και κατάλληλη τεχνολογία ανακύκλωσης. Κυρίως όμως απαιτείται η καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την επιλογή υλικών κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και των διαφόρων μεθόδων επεξεργασίας των αποβλήτων στην ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους.
Τέλος, η σύνθετη ανακύκλωση είναι μια διατομεακή πρόκληση που απαιτεί τη δέσμευση των τομέων και των αρχών για την ανάπτυξη κερδοφόρων λύσεων και ισχυρών ευρωπαϊκών αλυσίδων αξίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:
«Η πρώτη γενιά ανεμογεννητριών φτάνει στο τέλος της λειτουργικής της ζωής. Πολλές από αυτές θα αντικατασταθούν από σύγχρονες και πιο αποτελεσματικές ανεμογεννήτριες. Εκτιμούμε ότι έως το 2023 θα αποσυναρμολογηθούν 14.000 πτερύγια ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Η ανακύκλωση αυτών των παλαιών πτερυγίων αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, καθώς δεσμευόμαστε στις αρχές μιας κυκλικής οικονομίας. Η συνεργασία μας με την Cefic και την EuCIA είναι το κλειδί για την επέκταση των τεχνολογιών ανακύκλωσης και των απαραίτητων αλυσίδων αξίας».
Πηγή: evwind.es
Φωτογραφία: Pixabay