Οι επενδύσεις που έγιναν στην ενεργειακή μετάβαση το 2020 άγγιξαν τα 501 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά 9% το αντίστοιχο ποσοστό του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του BloombergNEF (BNEF), εταιρείες, κυβερνήσεις και νοικοκυριά επένδυσαν 303,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ανανεώσιμη ενέργεια το 2020, μία αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μεγαλύτερη στα χρονικά κατασκευή ηλιακών έργων και στην αύξηση των 50 δις δολαρίων επενδύσεων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, ανέφερε το BNEF. Επιπλέον, περίπου 139 δις δολάρια κατευθύνθηκαν στα ηλεκτρικά οχήματα και σχετικές υποδομές φόρτισης, μία αύξηση κατά 28%, αποτελώντας νέο ρεκόρ.
Σε άλλους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών αντλιών θερμότητας ανήλθε στα 50,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μία αύξηση κατά 12%, ενώ οι επενδύσεις σε σταθερή αποθήκευση ενέργειας ανήλθε στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το 2019, παρά τις πτώσεις των τιμών μονάδας. Η παγκόσμια επένδυση στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) τριπλασιάστηκε στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στο υδρογόνο ανήλθε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο επικεφαλής ανάλυσης του BNEF, Albert Cheung, δήλωσε:
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο κόσμος έχει φτάσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε επενδύσεις για την αποανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος. Η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι ηλεκτρικές μεταφορές δέχονται μεγάλες εισροές, αλλά πρέπει να δούμε περαιτέρω αυξήσεις στις επενδύσεις, καθώς το κόστος πέφτει».
«Τεχνολογίες όπως η ηλεκτρική θερμότητα, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και το υδρογόνο προσελκύουν μόνο ένα μέρος της επένδυσης που θα χρειαστούν τη δεκαετία του 2020 για να ελέγξουν τις εκπομπές. Πρέπει να μιλάμε για τρισεκατομμύρια ετησίως εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους».
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο γεωγραφικό τμήμα των παγκόσμιων επενδύσεων, οι οποίες ανέρχονται στα 166,2 δις δολάρια, με αύξηση κατά 67%. Ακολουθεί η Κίνα με επενδύσεις στα 134,8 δις δολάρια, σημειώνοντας μείωση κατά 12% και οι ΗΠΑ με επενδύσεις στα 85,3 δις δολάρια, με μείωση κατά 11%. Αναφέρεται ότι η απόδοση της Ευρώπης καθορίστηκε από το ρεκόρ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κατά το 2020 και την καλύτερη χρονιά στις επενδύσεις ΑΠΕ από το 2012.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BNEF, Jon Moore, πρόσθεσε:
«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβραδύνει την πρόοδο σε ορισμένα έργα, αλλά η συνολική επένδυση στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια ήταν ισχυρή και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο».
«Περίπου το 54% των εκπομπών του 2016 είναι πλέον υπό μορφή μηδενικών εκπομπών, σε σύγκριση με το 34% στις αρχές του προηγούμενου έτους. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια».