Το ζήτημα με την ασφαλή τροφοδοσία του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαφαινόμενη έλλειψη φυσικού αερίου το 2023 μπορεί να ξεπεραστεί με την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό όμως απαραίτητος είναι ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας. Το νομοθετικό βήμα έχει γίνει. Δηλαδή έχουν καλυφθεί σημαντικά σημεία εκείνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι οι αυξήσεις των τιμών και η γεωπολιτική κατάσταση.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr τα αντλησιοταμιευτικά έχουν και ισχυρή προστιθεμένη αξία δηλαδή είναι έργα που αφήνουν τα λεφτά στη χώρα και δεν είναι έργα που κάνεις εξαγωγή συναλλάγματος και επισημαίνουν πως η εξέλιξη των ΑΠΕ απαιτεί αποθήκευση ενέργειας. Όμως υπάρχουν αδειοδοτικές δυσκολίες.
"Δεν μπορεί να βασιστείς σε φωτοβολταϊκά και στα αιολικά που δεν έχουν ελεγχόμενη παραγωγή, ειδικά τα αιολικά και να μην έχεις συστήματα αποθήκευσης απαιτούνται όμως εξειδικευμένες υπηρεσίες και στελεχωμένες, ενώ οι μπαταρίες απαιτούν πολύτιμες πρώτες ύλες οι οποίες δεν είναι σε επάρκεια".
Με βάση το ΕΣΕΚ «τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές ΑΠΕ συνολικά στο σύστημα, να αντιμετωπίσουν τοπικά προβλήματα κορεσμού, και να βελτιωθεί η επάρκεια ισχύος και η ευελιξία του συστήματος». Ωστόσο οι εξελίξεις είναι σαν την κινούμενη άμμο και πρέπει να προσαρμόζεις τις ανάγκες σου με βάση την πραγματικότητα αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Την Δευτέρα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε για την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Ο ΔΟΕ προειδοποιεί ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι μια ακόμη πιο δύσκολη δοκιμασία για την Ευρώπη, επειδή οι ρωσικές προμήθειες θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, οι παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα εάν η κινεζική ζήτηση για LNG ανακάμψει.