Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που η Ε.Ε. αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ενεργειακό εφοδιασμό των κρατών-μελών, έχει ρίξει το βάρος της επικοινωνίας όχι μόνο στην «διαφήμιση» των μέτρων που λαμβάνονται -και δυστυχώς κατά κοινή ομολογία δεν αποδίδουν αφού οι τιμές συνεχίζουν τις «υπερπτήσεις» τους-, αλλά και στην δια της πειθούς επίτευξη οικονομίας από μέρους των καταναλωτών σε όλες τις μορφές ενέργειας και σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.
Οι ενέργειες αυτές, όμως, για την δική μας χώρα, δεν είναι αρκετές , έχουμε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα , που ι δεν είναι άλλο από τα λεγόμενα τοπικά «συμφέροντα», που μάχονται και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιστρατεύοντας δικαιολογίες που δεν ευσταθούν.
Τα φωτοβολταϊκά «ασχημαίνουν» τα τοπία, οι ανεμογεννήτριες κάνουν θόρυβο, τα θαλάσσια πάρκα «ενοχλούν τα ψάρια» και ό,τι άλλο μπορεί να κατεβάσει ο ανθρώπινος νους, με επιστέγασμα ότι όλα αυτά θα κάνουν κακό στην ελληνική βαριά «βιομηχανία», τον τουρισμό.
Η αλήθεια βέβαια απέχει πολύ από αυτούς ισχυρισμούς και ιδιαίτερα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «βλάπτουν» τον τουρισμό, καθώς οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, στην δική τους χώρα βιώνουν αυτές τις ΑΠΕ στην καθημερινότητα τους και γνωρίζουν καλύτερα προφανώς από εμάς τα οφέλη τους.
Είναι ανεξάντλητες, η χρήση τους δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, και αποτελούν μια εγχώρια πηγή ενέργειας με συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από το ακριβά ορυκτά καύσιμα και στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού τους εφοδιασμού.
Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, πως στη χώρα μας υπάρχουν πολέμιοι, στις τοπικές κοινωνίες, της ανάπτυξης ΑΠΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων, οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι εντάσεως εργασίας, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
Επιπλέον διασφαλίζοντας φθηνή ενέργεια μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη και σε άλλες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα καλλιέργειες θερμοκηπίου με γεωθερμική ενέργεια, ενισχύοντας κόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.
Η Πολιτεία γνωρίζει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της και προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας με χειροπιαστά παραδείγματα της ανάγκης ανάπτυξης των ΑΠΕ και όχι μόνο με τις γενικολογίες περί σωτηρίας του περιβάλλοντος.
Μια εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αρχόντων τους είναι αναγκαία.
(Ο Γιάννης Τριήρης είναι δημοσιογράφος)