Γιατί η ενότητα της Ε.Ε. δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια, αλλά πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη.
Μπορεί η κατακραυγή κατά του Πούτιν και της Ρωσίας να είναι γενικευμένη, αλλά τα όποια μέτρα επιβλήθηκαν κατά του εισβολέα, στην πραγματικότητα δεν απέδωσαν, τουλάχιστον τα αναμενόμενα και αυτά που οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι Δυτικοί Σύμμαχοι διαφήμιζαν.
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ποτέ δεν επιβλήθηκε, ούτε πρόκειται να επιβληθεί. Το πανίσχυρο λόμπι των εφοπλιστών, με πρωταγωνιστές τους Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και τους Κυπρίους και τους Μαλτέζους δεν το επέτρεψαν και η Ε.Ε. έκανε πίσω. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να πουλάνε πετρέλαιο, οι εφοπλιστές να θησαυρίζουν και οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν το μάρμαρο, αφού η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει ούτε και στην διαμόρφωση των τιμών.
Η απόφαση να μην υποκύψουν τα κράτη-μέλη στην απόφαση του Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια και πάλι καταστρατηγήθηκε. Και στην περίπτωση αυτή οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες δεν σεβάστηκαν τις προτροπές της Ένωσης και υπέγραψαν τα σχετικά συμφωνητικά με την Gazprom και την Gazprombank . Και η ΕΕ αναγκάστηκε να σκύψει το κεφάλι και να το αποδεχτεί.
Σε πολιτικό επίπεδο αρκετοί ήταν οι ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θεωρούν ότι ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία όσον αφορά στο φυσικό αέριο δεν μπορεί να συμβεί γιατί «θα πυροβολούσαμε τα πόδια μας».
Είναι εμφανές, όσο και αν οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να δείξουν άλλη εικόνα, πως μόνο όσοι φορούν μυωπικά γυαλιά, βλέπουν ως «σφυρηλάτηση» της ενότητας και ως δείγμα αποφασιστικότητας όλα τα προαναφερόμενα.
Και για να πάμε και στην ουσία και την «μεγάλη εικόνα».
Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν δείχνουν να αποδίδουν. Όπως άλλωστε αναφέρουν και τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, το ρούβλι γίνεται όλο και πιο δυνατό, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ αρχές Μαρτίου λίγο μετά την έναρξη του πολέμου για 145 ρούβλια έπαιρνε κανείς κάτι περισσότερο από ένα ευρώ, αυτή τη στιγμή δίνεις μόνο 65 ρούβλια. Το ότι η Ρωσία χειραγωγεί την αξία του νομίσματός της είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ωστόσο, η άνοδος της ισοτιμίας εγείρει πολλά ερωτήματα και για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.