Τι αποφάσισε λοιπόν ο πρωθυπουργός της χώρας;
Ότι τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, αποκλειστικά και μόνο περιπολίες του ελληνικού στρατού θα επιτηρούν τα δάση για πυρκαγιές, με την δικαιολογία ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μα κ. πρωθυπουργέ, ο στρατός δεν είναι για να φυλάει τα δάση από τις πυρκαγιές, αλλά για να φυλάει τα σύνορα της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα.
Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, με τον «σουλτάνο» της Τουρκίας Ερντογάν να απειλεί ανοιχτά τη χώρα μας, σίγουρα δεν περισσεύουν Έλληνες στρατιώτες για να «μάχονται» με εμπρηστές ή να «παρατηρούν» τα δάση μας για φωτιές και να ειδοποιούν Πυροσβεστική και Αστυνομία.
Θα έπρεπε να αφήσουμε το στρατός μας απερίσπαστο να επιτελεί στο σκοπό που είναι προορισμένος και να μην τον μετατρέπουμε σε βοηθό της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
Η κυβέρνηση, όμως, δεν το αντιλαμβάνεται και μάλιστα σε μια από τις χειρότερες μέρες.
Τη μέρα που συνεδρίασε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με αναφορές και στο θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της χωρίς συμβιβασμούς».
Όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να στείλει περιπολίες τον Ελληνικό στρατό στα δάση, οι Τούρκοι μίλαγαν για «σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος», και δήλωναν την αποφασιστική τους στάση «για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας (Τουρκίας) χωρίς συμβιβασμούς».
Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν πρέπει να ξεχνά τη ρήση του Ηρόδοτου «έκαστος εφ’ ω ετάχθη».
Ο στρατός για την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η Πυροσβεστική συνεπικουρούμενη από την αστυνομία για τις φωτιές στα δάση.
Και αν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης η κυβέρνηση οφείλει να τις καλύψει, αφήνοντας κατά μέρος τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της για μικρό δημόσιο.
Οι 500 Πυροσβέστες που αποφασίστηκε να προσληφθούν για να ενισχύσουν την ΠΥ και συγκεκριμένα τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, φυσικά και δεν επαρκούν αφού σήμερα υπάρχουν μόλις ακόμη 90, ενώ φυσικά λύση δεν είναι η φιλοξενία στη χώρα μας πυροσβεστών από ξένες χώρες για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.