Βάσει της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιείται με την δημοσκοπική εταιρεία Marc σε ένα πανελλαδικό προσεκτικά σταθμισμένο δείγμα, το 90% των επιχειρήσεων δήλωσε αύξηση στο κόστος της ενέργειας και το 70% αύξηση στο κόστος των καυσίμων οχημάτων.
Μάλιστα, η έρευνα μας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Ιουνίου, αφορούσε το δεύτερο εξάμηνο του 2021! Καταλαβαίνουμε επομένως ότι τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί έτι περαιτέρω. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η βέβαιη προοπτική μεγαλύτερης αύξησης της τιμής του πετρελαίου από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι που είναι σήμερα, τουλάχιστον στα 150 δολάρια μέχρι το φθινόπωρο όπως προεξοφλούν οι αγορές, θα σφίξει ακόμη πιο δυνατά την θηλιά στο λαιμό δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα με τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Η άνοδος των τιμών στο ηλεκτρικό, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 για να επιδεινωθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει αφήσει ήδη βαρύ αποτύπωμα στις μικρές επιχειρήσεις. Στην έρευνά μας, Εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 48% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ενώ το 21% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επίσης, το 47% των ερωτηθέντων έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο ή ιδιώτες, ενώ το 34% έχει πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η άνοδος των τιμών στο ρεύμα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Η αιτία για την έκρηξη των τιμών βρίσκεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων με σημαντικότερο τον τρόπο υπολογισμού της τιμής του ρεύματος.
Αναφέρομαι στην τιμολόγηση με βάση τον ακριβότερο παραγωγό. Αυτή η μέθοδος εξαϋλώνει τα οφέλη από την είσοδο στο ενεργειακό μίγμα των Ανανεώσιμων Πηγών, που διαφημίζονται ότι έχουν σχεδόν μηδενικό μεταβλητό κόστος παραγωγής. Αν οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ αμείβονται με την τιμή του ακριβότερου παραγωγού εξαφανίζεται ένα σημαντικό κίνητρο για την τοποθέτησή τους. Η αμοιβή του κάθε παραγωγού στη βάση του κόστους του είναι η πιο ορθολογική επιλογή, που ακολουθεί όλη η αγορά. Γιατί όχι και στην ενέργεια; Μια δεύτερη αιτία της ανόδου της τιμής του ρεύματος σχετίζεται με την επιλογή του φυσικού αερίου ως σταθερό καύσιμο που καλύπτει τα κενά που δημιουργούν οι ΑΠΕ τη νύχτα ή όταν δεν φυσάει.
Η ΓΣΕΒΕΕ κατανοεί πλήρως τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ενστερνίζεται την παγκόσμια αγωνία για την κλιματική αλλαγή. Εν τούτοις σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε δεν είναι λογικό να επιλέγεται μια μορφή ενέργειας που θα σώσει τον πλανήτη, όταν ξέρουμε ότι αφήνει χιλιάδες οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οδηγεί επιχειρήσεις στο λουκέτο. Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να ξαναμπούν σε λειτουργία όσο το δυνατό συντομότερα οι λιγνιτικές μονάδες, όπως η πέμπτη μονάδα της Πτολεμαΐδας, που παράγει ρεύμα με 20 ευρώ την μεγαβατώρα. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση έχουμε οδηγηθεί σε παραλογισμό καθώς η Βουλή, με τον κλιματικό νόμο, ψήφισε το κλείσιμό της (το 2028) όταν ακόμη είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί!
Εκτίμησή μας είναι το ενεργειακό κόστος έχει εξελιχθεί σε ελέφαντα στο ήδη στενάχωρο δωμάτιο της επιχειρηματικότητας. Απαιτούνται γενναία μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων για να μην δούμε χειρότερα!
* Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ