Στον ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, ως συνέχεια του πολέμου στο πεδίο που ξεκίνησε ο Πούτιν με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος αρχικά έσπειρε ζιζάνια στους Ευρωπαίους, όταν απαίτησε οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις Ευρωπαϊκές χώρες να γίνονται σε ρούβλια.
Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι ο Πούτιν πέτυχε τελικά το στόχο του που ήταν διπλός. Και να διασφαλίσει τις πληρωμές στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας ισχυροποιώντας το ρούβλι και να διασπάσει το μέτωπο εναντίον του, αφού παρά τις προτροπές της ηγεσίας της ΕΕ να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις τους οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Όπως δεν κατέστη εφικτό να ισχύσει στην πράξη τουλάχιστον η απόφαση της συνόδου κορυφής στις 31 Μαΐου για μείωση κατά 90% στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός του 2022, που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι θα δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στη Ρωσία.
Και να τονιστεί εδώ ότι το εμπάργκο αφορά μόνο τη μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγών , αφού η μεταφορά με πλοία εξαιρέθηκε λόγω των διαφωνιών που υπήρξαν στους κόλπους της ΕΕ και εκπορεύονταν κυρίως από τους εφοπλιστές. Πάλι ο Πούτιν κατάφερε να διαιρέσει την ΕΕ.
Όσο για το οικονομικό πλήγμα είναι πολύ μικρό έως ανύπαρκτο, αφού η Ρωσία πουλάει το πετρέλαιο της σε τρίτες χώρες κυρίως στην Ινδία και εμείς σπεύδουμε να αγοράσουμε πετρέλαιο από την Ινδία που όμως είναι ρωσικό. Αυτό εμπάργκο δεν το λες.
Και ο Πούτιν συνεχίζει την τακτική του διαίρει και βασίλευε και το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστή από τα διεθνή πρακτορεία μια νέα τακτική κίνηση του που αυτή τη φορά θα βάλει τους Δυτικούς απέναντι στους Ιάπωνες συμμάχους τους.
Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος προχωρά στην εθνικοποίηση των κοιτασμάτων και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου Sakhalin-2, γεγονός που απειλεί να πετάξει εκτός του project τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsubishi και Mitsui.
Εάν αυτό συμβεί, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ευρώπη, που ήδη πιέζεται ασφυκτικά από τις περικοπές στις ροές του Nord Stream, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την Ιαπωνία με τις δύο πλευρές να διαγκωνίζονται για τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών και προμηθευτών ενέργειας.
Οι «σύμμαχοι» κινδυνεύουν να διασπαστούν.