Σήμερα και αύριο θα υπάρξουν εξελίξεις κρίσιμες για την ικανότητα της Ε.Ε. των «27» να αντιμετωπίσει τον σκληρό χειμώνα του 2022-23, να σταθεί όρθια απέναντι σε μια Κρίση που δίχως υπερβολή έχει τα χαρακτηριστικά της τέλειας καταιγίδας.
Σήμερα Τετάρτη θα κριθεί οριστικά η τύχη του Ντράγκι, αν θα επιβιώσει δηλαδή ένα κυβερνητικό σχήμα που είναι σχεδόν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις Κάλπες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στην Δεξιά του Μπερλουσκόνι και στα ακροδεξιά κόμματα του Σαλβίνι και της Μελόνι κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Πέραν της χρησιμότητας της παρουσίας του Ντράγκι και για την Ιταλία και για την Ευρώπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ρώμη θα δημιουργήσει μια δυναμική Ντόμινο τουλάχιστον στην Γαλλία όπου ο Μακρόν κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σήμερα Τετάρτη αναμένεται χωρίς μεγάλες προσδοκίες το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε εθνικές στρατηγικές διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας.
Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Δ.Σ της ΕΚΤ με κύριο θέμα την αύξηση των επιτοκίων με την Ευρωζώνη να βρίσκεται μεταξύ του κινδύνου ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και μιας κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Αύριο Πέμπτη οι «27» περιμένουν άλλοι με αγωνία άλλοι έχοντας προεξοφλήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο την απόφαση της Gazprom για την επαναλειτουργία η όχι του αγωγού Φυσικού Αερίου NordStream -1.
Πέραν της ρητορικής αποφασιστικότητας σήμερα η Ε.Ε. των «27» δεν έχει μεγάλα περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών για την θωράκιση της Γηραιάς Ηπείρου από τις παρενέργειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η πρόκληση είναι συνολική και η Ευρώπη κινείται μεν στο επίπεδο της ρητορικής με μια ρητορική ενότητας και αλληλεγγύης που δεν αντιστοιχεί στον αγώνα δρόμου που καταβάλλουν οι χώρες- μέλη ώστε να διασφαλίσουν κατά προτεραιότητα τις δικές τους ανάγκες.
Τούτων λεχθέντων το στρατηγικό βραχυκύκλωμα της Ε.Ε. είναι κατά κύριο αν όχι αποκλειστικό λόγο παρενέργεια της επιλογής της Γερμανίας μετά την έναρξη της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης το 2008 , και κυρίως μετά την έναρξη της Κρίσης στην Ευρωζώνη την Άνοιξη του 2010 να τραβήξει χειρόφρενο στην δυναμική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια απόφαση που σε πρώτη φάση έπληξε τους αδύνατους κρίκους της Ευρωζώνης, δηλαδή τις χώρες του Νότου, αλλά μια δεκαετία αργότερα αποδεικνύεται ότι δεν δίνει στην Ε.Ε. την δυνατότητα να χαράξει μια δική της στρατηγική για την περιφρούρηση των ζωτικών της συμφερόντων.
Επί της ουσίας η συνολική κρίση που βραχυκυκλώνει σήμερα την Γηραιά Ήπειρο είναι ένα προαναγγελθέν και προεξοφλημένο από καιρό ατύχημα.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος-Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το iEidiseis.gr)